Общество

Най-необикновеният танк от Втората световна война

Ерзац танковете НИ-1 са направени спешно на базата на трактори.

И макар да нямат големи шансове в борбата срещу немските войски, те всяват истински ужас сред румънците.

В нощта на 20 септември 1941 г. 20 съветски танка с включени фарове и сирени се нахвърлят на позициите на румънските войски в предградията на Одеса. Ошашавената пехота на противника отстъпва в паника, като не предполагат, че всъщност са побягнали, гонени от бронирани трактори с монтирани бутафорни оръдия.

Ерзац танк

20 август 1941

20 август 1941Свободни източници

Идеята за направата на танк от трактор идва на инженерите от Одеския машиностроителен завод „Януарско въстание“ през август 1941 година. Червената армия, която в този момент отбранява града, изпитва силен недостиг на бронирана техника. А тракторите на вериги в Одеса са в излишък.

Първите три ерзац танка са направени ръчно, едва в рамките на няколко седмици. Горната част на тракторите СТЗ-5 е изрязана, корпусът е обшит с бронирани листове и са монтирани въртящи се куполи с въоръжение. Първоначално искат да използват 37-мм оръдие от неподлежащите на възстановяване танкове Т-26, но това се оказва технически невъзможно. В крайна сметка се спират на две 7,62-мм картечници, а за плашене и „солидност“ прикрепят бутафорни оръдия.

В крайна сметка получените бронирани трактори – „Одеските танкове“ или „Януарците“ – развиват скорост до 20 км/ч като, както си спомнят очевидци, се придвижват с ужасяващ шум и трясъци. Импровизираният лек танк може да измине до 140 км, макар изобщо да не му се налага да извършва такива преходи – противникът непрестанно се приближава към Одеса.

В боевете

Свободни източници

Бойното кръщение на „Януарците“ става на 20 август. Начело с истински танк те поддържат контраатаката на 25-та стрелкова дивизия, в хода на която противникът е изтласкан от позициите си.

Прегледът на върналите се от боя бронирани трактори показва, че 10-20-мм им броня е напълно ефективна срещу куршуми и осколки, а 45-мм снаряд я прави на решето. И все пак командването остава доволно от новата машина и поръчва да продължат производството. По различни данни са произведени между 55 и 69 „Одески танка“.

След това, както на 20 септември, 20 ерзац танка ужасяват румънската пехота по време на нощна атака. Тогава получават ново име – НИ-1, което се разшифрова като „за плашене“ („на испуг“). По-малко от две седмици след тези събития съветските импровизирани леки танкове провеждат най-успешната си операция.НИ-1 излизат от завода

НИ-1 излизат от завода „Януарско въстание“Roman Karmen/Совкино, 1978

На 2 октомври край село Либентал в покрайнините на Одеса танковете НИ-1 внезапно се натъкват на части от 4-та румънска армия, като напълно ги разгромяват и пленяват 24 артилерийски оръдия, картечници и миномети. По време на атаката са загубени 7 бронирани трактора.

Въпреки всички усилия, „Януарците“ не успяват да спасят града от падане. На 15-16 октомври 1941 г. те прикриват евакуацията на последните части на Червената армия от пристанището на Одеса. Няколко НИ-1 са взривени от червеноармейците преди отплаването, над 10 са изоставено на градските улици и скоро попадат в румънски ръце.

Един от многото

Свободни източници

„На испуг“ не е единственият брониран трактор, създаден по време на Втората световна война. Подобни машини се опитват да произвеждат и на местата, на които има технически мощности за целта.

И така в Хархов са създадени над 50 импровизирани самоходни артилерийски установки ХТЗ-16, построени на базата на трактори. Въоръжени с неподвижни 45-мм оръдия, те не се представят в най-добрата си светлина, като се има предвид слабата им защита, лошото виждане и ниската им скорост.

Ерзац танкове се появяват не само на Източния фронт. За реагиране на възможна агресия от страна на Япония в Нова Зеландия разработват така наречения „танк на Боб Семпъл“ (в чест на автора на идеята – министърът на труда на Нова Зеландия). Набързо са направени три екземпляра, които се отличават с ниски технически и бойни характеристики и предизвикват само насмешка сред новозеландското общество. С прозвище „най-лошия танк, който някога е произвеждан“, „танкът“ на Боб Семпъл така и не е пуснат в масово производство.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest