Общество

Най-необичайните Иличи!

Всеки съветски град има свой Ленин – бронзов или каменен, а понякога дори не е само един.

Кои от тези стотици паметници са най-забележителни?

Ленин в Антарктида

Stein Tronstad /Норвежки полярен институт

Когато през 1958 г. съветските учени откриват изследователската станция „Полюс на недостъпността“ в Антарктика, първото нещо, което правят, е да монтират там свой собствен Ленин. Паметникът се намира само на 463 км от Южния полюс и гледа в посока към Москва.

Ленин на дъното на морето

Андрей Некрасов/Global Look Press

Ленин се спуска 100 метра под морето до кримския нос Тарханкут. Между другото там той не е никак самотен, а в компанията на Сталин, Гагарин, Есенин, Николай II и други лица от миналото. Всички те са част от подводния музей на Тарханкут.

Ленин на колела

Mos.ru

След смъртта на лидера партията решава, че не е достатъчно статуята му просто да стои на пиедестал. Този паметник е превозван от московската железница. В същото време самата статуя се завъртя около оста си. Целта е една и съща – всеки работник, където и да отиде, да може да погледне в лицето на Илич.

Най-голямата глава на Ленин в света

Legion Media

Тук от Ленин е останала само главата. Но затова каква! Скулптурата се намира в столицата на Бурятия Улан Уде и тежи 42 тона. Многократно се планира да бъде демонтирана, но всичко става съвсем наобратно – тя е възстановена. Жителите на града дори изплитат за нея огромна шапка ушанка.

Ленин колкото 10-етажна сграда

Legion Media

Най-високият паметник е във Волгоград. Височината заедно с пиедестала е 57 метра. Това творение на Евгений Вучетич дори е вписано в Книгата на рекордите на Гинес като най-високия паметник на реален човек.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest