Най-мощният ледоразбивач в света – „Арктика“, влезе в ходови изпитания

Най-мощният руски ядрен ледоразбивач в света, „Арктика“, влезе в ходови изпитания, съобщи държавната корпорация „Росатом“ в официалния си Twitter акаунт в четвъртък.

В момента в Балтийския завод започва изграждането на два серийни атомни плавателни съда по проект 22220, „Сибир“ и „Урал“. През август тази година „Росатом“ и Балтийският завод подписаха договор за изграждането на още два серийни атомни ледоразбивача по този проект, пише РИА „Новости“.

Универсалните ядрени ледоразбивачи ЛК-60Я с мощност 60 мегавата ще станат най-големите и най-мощните в света. Те са необходими, за да осигурят руското лидерство в Арктика. Дължината им ще бъде 173,3 м, ширината – 34 м, а водоизместимостта – 33 500 тона. Тези ледоразбивачи ще могат да превеждат корабни групи в арктични условия, чупейки ледове с дебелина до три метра. Те ще обезпечават преминаването на плавателни съдове с въглеводородни суровини от Ямалския и Гиданския полуостров, както и от шелфа на Карско море до пазарите на страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest