Общество

Най-красиви крайбрежни улици в Русия

Тези обществени пространства край вода привличат не само местните жители, но и са станали истински градски забележителности.

1. Крайбрежната на Волга, Самара

Виталий Тимкив/Sputnik

Самарската крайбрежна официално е най-дългата в Русия – почти 4,2 км! Нейната уникалност обаче не е само размерът ѝ. Променадата край Волга минава през целия център на града, условно разделен на четири части, построени по различно време.Егор Алеев/ТАСС

Тук има уютен пясъчен плаж, където можеш да се припичаш или да играеш на волейбол, велоалеи, летни кафенета, монументални каскадни стълби, концептуални арт-площадки, пеещи фонтани и просто красиви изгледи. 

2. Крайбрежната Брюж, Йошкар Ола

Legion Media

Частица от Европа в провинциална Русия – така пишат туристите, посетили този град. Истината е, че тук има множество архитектурни реплики на световни забележителности – от московския Кремъл до площад „Сан Марко“ във Венеция. Централната улица на града е застроена със сгради във фламандски стил и носи името на белгийския град Брюж. На нея се намират различни министерства и официални ведомства, макар че отдалеч те приличат на стари жилищни здания на европейци. Крайбрежната изглежда особено красива при вечерно осветление.

3. Казанската крайбрежна, Тула

Legion Media

Само преди три години тук е било сметище за скрап на оръжеен завод. Между другото, той е бил най-старият в Русия. А сега е построено съвременно обществено пространство край река Упа. Сега вече може да видиш северната стена на тулския кремъл, да се разходиш из музейния квартал и да отдъхнеш в дървения амфитеатър, от който има изглед към водата. 

4. Крайбрежната на езеро Кабан, Казан

Иля Варламов (CC-BY-SA 4.0)

За Световното първенство по футбол през 2018 година в Казан са реконструирани много променади, улици и крайбрежни. Един от тези проекти става и езерото Кабан в център на града. Резултатът е много задушевно място: на крайбрежната сега има място за йога упражнения на открито, водна детска площадка със система от шлюзове, няколко уединени кея, а също и пътечки за разходки на различни равнища. 

5. Крайбрежната в Алметевск

Иля Варламов (CC-BY-SA 4.0)

Градът в Татарстан, където се намира централният офис на компанията Татнефт, е известен като „велосипедната столица на Русия“: целият град е опасан от мрежа от велоалеи, по които има движение целогодишно. Освен това обаче тук са построени много места за отдих за всички възрасти. Само погледни тази крайбрежна и безименното градско езеро! Голям пясъчен плаж със заравнен излаз към водата, летни веранди, детски площадки и дори зона за скално катерене. Естествено всички градски празници се организират на тази крайбрежна, така че да можеш да се наслаждаваш на концертите, без да излизаш от водата.

6. Крайбрежната на Цесаревич, Владивосток

Виталий Анков/Sputnik

Открита през 2012 година, тази крайбрежна става особено популярна сред младежите на Владивосток. Тук има много места за каране на лонгборд и велосипед, концептуални арт-обекти като огромна шахматна дъска и „мостове на любовта“ за любителите на ефектни снимки и просто невероятни изгледи към корабите в залива Златния рог. 

7. Крайбрежната на Кама, Перм

Олег Воробьов

На крайбрежната на този старинен промишлен град в Урал ще видиш изписана оптимистичната фраза „Щастието не е зад планините“, пред който местните и туристите обичат да се снимат. На пешеходната крайбрежна има зона от арт-обекти, които се променят от време на време, пътечки за разходка на различни равнища и уютни беседки с колони.Legion Media

Вечерно време тук се запалва красиво осветление и крайбрежната става сцена на светлинно-музикално шоу. 

8. Онежската крайбрежна, Петрозаводск

Иля Тимин/Sputnik

Столицата на Карелия не може да се похвали нито с луксозни имения, нито със старинни крепости. Главната забележителност на този град е северната природа и архитектурата само подчертава нейната красота. Широката крайбрежна на Петрозаводск е украсена с фигури на рибари, които хвърлят мрежи в езерото, с абстрактни арт-обекти от различни страни, с карелски гранит и големи камъни. А и просто не можеш да не се влюбиш във фантастичните залези над Онежското езеро!   

9. Крайбрежната на Севкабел Порт, Санкт Петербург

Legion Media

Петербург не е само град на дворци и фонтани, но и най-голямото пристанище. И през последните години бивши промишлени обекти започват да се превръщат в модерни обществени пространства. Един такъв сполучлив пример е Севкабел Порт на Василиевския остров. Кабелният завод на брега на Финския залив се е превърнал в арт-пространство, където можеш да караш велосипед на крайбрежната, а през зимата – кънки, да похапнеш направен специално за теб бургер и да полежиш на меки кресла с изглед към водата.

10. Кримската крайбрежна, Москва

Антон Денисов/Sputnik

В Москва има толкова красиви крайбрежни, че за тях можем да ти разказваме до безкрай. Една от най-популярните сред московчани обаче е Кримската, която се намира недалече от парка „Горки“ и има обща велоялея с него. Тук е изграден паркът „Музеон“ с площадка за скейтъри, фонтани, зона за настолни игри и арт-галерии. Не можеш да подминеш това място! 

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest