Най-големите руски картечници в историята

Тези оръжия са избрани от армиите на чужди страни и печелят славата си във военните конфликти на XX век.

Преди началото на Втората световна война армията на страната получава първите си тежки картечници, създадени да разрушават бронираните машини на врага и нисколетящи цели на разстояния до 2000 метра.

През ХХ в. те се развиват и се превръщат в най-мощните и широкоразпространени тежки оръдия, познати на света днес.

Тук представяме два от най-известните и разпознаваеми модела във военните конфликти по света.

ДШК

ДШК от 1938 г.

ДШК от 1938 г.George Shuklin (CC BY-SA 1.0)

ДШК (или „Душка“, любим човек, както казват в Русия) излиза на сцената през 1938 г. точно преди началото на ВСВ.

Направен е за 12,7х108-мм патрони с ефективен обсег на стрелба от 2000 метра. Оръжието произвежда около 600 изстрела в минута с невероятно количество енергия, способни да пробиват стоманени плочи с дебелина от 2 см от 500 м разстояние.

ДШК се захранва от колан и работи с газ. С начална скорост на куршума от 860 м/сек.

ДШК тежи около 150 кг и са необходими трима мъже и камион, за да се придвижи до позициите си.

По време на Втората световна я използват като тежка пехотна картечница срещу лекобронирани машини и вражески пехотинци.Анатоли Гаранин/Sputnik

Мощното ѝ оръдие оказва силен психологически ефект и е способно да елиминира врагове не само с прецизните си попадения, но и с осколки.

Както споменават инженерите от ЦНИИТОЧМАШ, един от недостатъците му е ниската точност на огъня, която обаче е поправена в по-късните версии на тежките картечници в армиите на СССР и Русия – КОРД.

И до днес това е едно от най-широко използваните оръжия от вида си на планетата. Може да се срещне в конфликтите в Близкия изток или Афганистан.

Тежка картечница КОРД

КОРД

КОРДВиталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

Най-голямата картечница на руската армия се нарича КОРД и е въоръжена с аналог на натовските .50 BMG – 12,7х108-мм патрони. Това е унифицирано оръжие за лекобронираните машини и танковете с основна цел да елиминира мишени на разстояния до 2000 метра.

Оръдието има доста добра скорострелност за калибъра си – около 650 изстрела в минута. Същата като при щурмовите пушки от класа на АК.

С тази скорост на стрелба и с мощните си боеприпаси цевта бързо се износва. И, за да я поправят, войниците лесно могат ръчно да я сменят – директно на бойното поле.КОРД

КОРДВиталий В. Кузмин/www.vitalykuzmin.net

Всяка картечница КОРД тежи от 25 до 30 кг с обща дължина от около 1580 мм.

Просто погледнете размерите ѝ – почти колкото човек!

Началната скорост на снаряда е около 860 м/сек с ефективен обсег на стрелба от 2000 метра.

Инженерите казват, че една от характеристиките на картечницата е механизмът ѝ за намаляване на отката, което я прави много удобна за управление.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest