Най-големите държави от ЕС установяват „въздушен мост“ с Китай чрез руските Ан-124

Франция е направила голяма поръчка на защитни маски от Китай, докато има капацитет да ги произвежда.

В критична фаза на пандемията от коронавирус френските власти разчитат на руските тежкотоварни самолети Ан-124-100 „Руслан“, които нямат аналог, що се отнася до бързия и надежден транспорт на тежки товари.

Тежкотоварният Ан-124-100 с около 10 млн. медицински маски кацна на френското летище „Ватри“, разположено недалеч от столицата на страната, съобщи ТВ каналът BFM, цитиран от ТАСС.

Това е първата партида от 1 млрд. маски, поръчани от френските власти за борба със заразата. Френският премиер Едуар Филип заяви миналата събота, че властите на страната работят интензивно за „организиране на ‘въздушен мост’ с Китайската народна република за получаване на защитни маски в големи количества“. Предвижда се Франция да получава 4 руски самолета седмично с такъв товар от Китай.

Самолетът на руската транспортна авиокомпания „Волга-Днепър“ беше нает от френския логистичен холдинг Geodis. Договорът предвижда транспортиране в рамките на месец с възможност за удължаване с още месец или повече. Самолетите ще летят от Шанхай и Шънджън и ще кацат в Красноярск за зареждане с гориво.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви в събота, че медицинският персонал на страната, който се бори с пандемията от коронавирус, се нуждае от 40 млн. защитни маски всяка седмица. Наред с големите поръчки от Китай, Франция разширява и производството в своите предприятия.

Ан-124-100 е съветски/руски тежкотоварен военнотранспортен самолет на дълги разстояния. Експлоатацията му започва през януари 1987 година. Досега са произведени общо 55 от тези самолети. Изчислено е, че един струва около $300 милиона.

Размерите му са впечатляващи. Той е дълъг 69 м с размах на крилете 73 м. Теглото на празен самолет е 178 т, докато с товари и пълни резервоари за гориво може да достигне 392 т. Максималният полезен товар на самолета е 120 т. Той се задвижва от четири двутактови турбореактивни двигателя Д-18T, които генерират мощност от 229,85 kN. С максимален товарен капацитет самолетът може да прелети 4800 км. За да си представим по-добре размерите на товарния отсек, достатъчно е да се каже, че той е дълъг 36,5 м и широк 6,4 м. Височината от пода до тавана е 4,4 м.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest