Най-големият хладилник в света се намира в Русия

Създаден на ръка за съхранение на огромни количества риба през 1950-те години, хладилникът на пристанище „Нови“ все още е най-големият в света.

В продължение на 6 години (1950-1956 г.) този гигантски вечно замръзнал хладилник, състоящ се от 200 пещери, е построен с ръчен труд. Той не се топи дори през лятото и има статут на паметник на материалната култура.

Както много пъти по времето на Сталин, работата по създаването на най-голямото хранилище за замразена риба в света се извършва от ръцете на съветски хора, заточени в руския Север. Но защо съветската държава се нуждае от гигантски хладилник, построен във вечната замръзналост в района на Ямал, където температурите спадат под -50 градуса през зимата?

Изгнаници, които ловят риба на Север

Густав Бекман

Густав Бекманhttp://portadm.ru/

В началото на 1920-те години новородената болшевишка държава отчаяно се нуждае от пари. След революционните сътресения, гражданската война и всички трудности, допуснати в началото на новата държава, вече дълго време географските проучвания са спрени. Но скоро те се възобновяват и през 1920 г. съветските изследователи намират новa тиха ниша в Обския залив, част от Карско море в Северния ледовит океан.

Обският залив се използва от XVII в., но моряците минават направо през него, за да стигнат до устието на река Об – сега е намерено безопасно място, където може да се построи пристанище. Защо? Защото Обският залив се оказва място за миграция на есетрови риби, което означава вкусна риба и хайвер. До 1930 г. там е построена рибна фабрика. Количествата риба са огромни – до 1940 г. са наети 60 риболовни кораба и тук е основано постоянно селище – пристанище „Нови“.

Почти всички жители на пристанище „Нови“ са изгнаници – германци от Волжския регион, хора от Западна Украйна, молдовци и много други, които са избутани в този замръзващ регион поради войни и сталинистки репресии – първото население на пристанище „Нови“ е около 1000 жители, с около 400 работоспособни.План-схема на хладилника.

План-схема на хладилника.

Производството на риба нараства, но съоръженията за съхранение не са достатъчно добри. Докато есетрата е мигрирала и е уловена през зимния период, транспортирането ѝ до континента се извършва по време на лятна навигация.

Докато не започне транспортирането, трябва някъде да се съхраняват огромни количества риба, а отдалеченото село няма достатъчно електричество да се захранват хладилници, които да съхраняват цялата риба. Така че е взето решение за изграждането на гигантски хладилник във вечната замръзналост. Съветското правителство решава – чудовищно – че е по-евтино да се извършва това с ръчен труд, отколкото да се транспортират тежки машини до отдалечения регион.

Германецът, който строи хладилника във вечната замръзналост

Druschba 4 (CC BY-SA 4.0)

Густав Бекман е германец, който е заточен в пристанище „Нови“ през 1942 г. на 30-годишна възраст – вероятно просто защото е германец. СССР е нападнат от нацистите година по-рано и все още се бори с тях.

Бекман започва работа в пристанище „Нови“ първо като рибар, а по-късно като техник (работата му е да определя производствените квоти за други рибари – така че той е знаел в детайли какви количества риба са уловени. Бекман е този, който предлага дизайна на хладилника и е назначен за главен инженер по изграждането му.

Входът на хранилището гледа към залива и е на 2 м над най-високото регистрирано ниво на водата. Входният коридор е с наклон от 15 градуса, докато подовете на пещерите са на дълбочина 12-13 м от земята.

Цялата работа се извършва на ръка, с помощта на кирки, за да се пробие вечната замръзналост. Хората работят на три смени, всяка се състои от 15-20 мъже – и, забележете, жени, които работят, като изваждат на открито шейните, съдържащи отрязания лед от вечната замръзналост. Работата е завършена за 6 години.

Хладилникът в пристанище „Нови“ днес

http://portadm.ru/

През 2020 г. функционирането на хладилника в пристанище „Нови“ се поддържа от инженер Александър Неляпин, който отговаря за това от 1978 година. Постоянната температура вътре е -12°C.

От 2008 г. хладилникът се счита за обект от културно значение. За повече от 50 години от съществуването си той никога не е претърпявал никаква реконструкция или ремонт и сега е в процес на частична реставрация. Елена Дубкова, ръководител на местна институция за опазване на културното наследство, казва, че транспортът е забранен от и до територията на пристанище „Нови“ до 2022 г., за да се запази уникалната конструкция от разпадане.@unatalia2001

Независимо от това, хладилникът работи. Той може да побере до 1750 т замразена риба, с обем 3200 куб. метра. Общата дължина на коридорите му е 1300 метра. Шест вентилационни шахти се използват за издухване на студения въздух вътре в хладилника през зимата. От януари до април хранилището се пълни с риба с помощта на транспортьорска лента, вградена в една от трите галерии. От април до юни рибата се натоварва на шлепове, които я транспортират до Салехард, където се сортира и опакова. Уникалната постройка е в същото време исторически паметник и важно хранилище, което помага за запазването и производството на черния хайвер, с който Русия е толкова известна.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest