Най-екзотичните и скъпи круизи из Русия

Да видиш камчатските вулкани, да изпиташ на гърба си ритуала за посвещаване в полярник и да видиш края на Евразия.

Това и много други неща можеш да направиш по време на най-невероятните круизи из Русия.

Круизите с параход са един от най-комфортните начини да стигнеш до уединените острови на Далечния изток или до природни забележителности в Таймир. А какви красоти срещаш по пътя си! 

По Енисей към вечната замръзналост на Заполярието

Legion Media

Пътешествието от Дудинка до Красноярск е един от най-увлекателните круизи в Русия, за който има огромно търсене и сред руснаците, и сред чужденците.

По време на експедицията пътниците пресичат полярния кръг, със специален ритуал биват посвещавани за полярници, достигат до най-северната (и най-изоставената) железопътна линия, която е строена от затворници от ГУЛАГ, и се изкачват на платото Путорана, невероятно живописен планински масив, скрит далече от цивилизацията.  

Разстоянието от почти 2000 км по Енисей се преодолява за 11-12 дни с комфортни кораби, на които има ресторанти от висока класа, тренажорни зали и SPA-зони, така че да не ти доскучае по пътя. 

Трябва обаче да знаеш, че този маршрут е най-скъпият в Русия. Цената му започва от 500 000 руб. (5700 евро). Тя включва изхранване в ресторант три звезди на борда и всички екскурзии, дори тур с хеликоптер на платото Путорана, както и риболов.

По Бяло море до Соловки

Legion Media

До Соловецките острови може да се стигне само по вода (местното летище не работи редовно) 

Най-близкото пристанище се намира в Рабочеостровск (Карелия), но е по-интересно да стигнеш до този легендарен архипелаг с круиз. Такива турове включват и няколко дни на различни острови от Соловецкия архипелаг (старинен манастир, бивши затворнически казарми, каменни лабиринти), докъдето човек трудно може да стигне сам. Те влизат и в пристанищата на Архангелск и на старинни карелски градове.

Маршрутите започват от Санкт Петербург, Архангелск и Москва и продължават от седем до 20 дни. Цената на пътуването започва от 50 000 руб. (570 евро).

С ледоразбивач към Северния полюс

Павел Лвов/Sputnik

При невероятно висока цена (25 500 евро) резервирането на този тур започва година и половина преди отплаването, а местата свършват няколко месеца преди корабът да потегли. Пътешествието започва от Мурманск, най-големия град в света отвъд Полярния кръг.  Пътешествениците прекарват две седмици на истински атомен ледоразбивач, който периодично ще спира, за да можеш да слезеш на острови в Северния ледовит океан. При добро време в океана човек може да се изкъпе и да си направи пикник на леда. Маршрутът включва посещение на Земята на Франц Йосиф, където можеш да снимаш бели мечки без да излизаш от каютата. Финалната точка е Северният полюс, след това ледоразбивачът се връща обратно.  

От Камчатка до Чукотка

Gerald Corsi/Getty Images

В Далечния изток в Русия има огромен брой труднодостъпни места, които примамват туристи от цял свят. Круизите по островите от Далечния изток започват в Петропавловск-Камчатски или в Анадир и включват посещение на отдалечени острови. Наричат остров Врангел „родилен дом за мечки“ – тук всяка година раждат не по-малко от 300 мечки. Остров Големият Диомид е място, където преминава линията на смяна на датите и границата между Русия и САЩ (само 4 км и почти едно денонощие делят двете страни!). На остров Итигран се намира загадъчната китова алея и древно ескимоско светилище. А на нос Дежнев е най-източната точка на континентална Евразия. Някои круизи включват посещение и на острови, населени от уникални птици и морски животни – с една дума пътниците ще има какво да си спомнят.

Двуседмичен круиз ще ти струва около 700 000 руб. (8000 евро).

Арктическо пътешествие по Якутия

Legion Media

Река Лена в Якутия е от редките места, където можеш да видиш природата в изначалния ѝ вид. Маршрутите започват от Якутск, най-големия град, построен на вечна замръзналост, и стигат до село Тикси зад Полярния кръг. По време на пътешествието параходът спира край Ленските стълбове, неголеми евенкски селища, където можеш да се запознаеш с коренни жители на Якутия, и на изгубените острови на морето на Лаптеви. 

Двуседмичното пътешествие по Лена ще ти струва близо 300 000 руб. (3500 евро).

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest