Общество

Най-доброто ръководство за приготвяне на „холодец“

Традиционният руски „холодец“ не само ще ви засити в студеното време, но и може да укрепи здравето ви.

В продължение на много векове „холодец“ се е считал за ястие за простолюдието, тъй като съдържа предимно изхвърлени животински части, като крака и копита, опашки и уши. Остатъците от трапезите на богатите се превръщали в ястие за бедните. Смята се обаче, че Петър Велики също го е обичал, особено с кисело зеле и туршии.

Първото споменаване на конкретна рецепта за холодец е записано в кулинарната книга на Василий Левшин през 1816 година. Той предлага да се приготвя от говежди крака и уши.

От съветско време и до днес холодецът се смята за едно от основните ястия на новогодишната трапеза, както и на други зимни празници. Но с появата на хладилниците това ястие вече може да се приготвя по всяко време на годината.

За повечето чужденци това е доста странно ястие, но си заслужава да го разгледате по редица причини, а не само защото е наистина вкусно и питателно. Традиционният холодец съдържа много витамини. Честата му консумация ще ви осигури добра доза колаген, който ще ви помогне да подобрите състоянието на кожата и ставите си. Освен това той повишава имунитета ви и подобрява зрението. Точно това, от което се нуждаем през зимата!

 1. Търсите източник на колаген

Смята се, че класическият холодец се прави от кравешки глави, опашки и крака. Възможно е обаче да се използват само краката. В наши дни холодецът често се прави от свинско месо, като се използват свински опашки, уши и крака. Ключовият желиращ елемент се съдържа в хрущялите, ставите и сухожилията.

Парчетата месо не бива да съдържат голямо количество мазнина, тъй като това ще попречи на ястието да се втвърди. Освен това излишната мазнина ще се събере като бял слой върху холодеца. В идеалния случай трябва да има баланс между краката, копитата и парчетата чисто, постно месо.

 1. Време за готвене – бъдете търпеливи

За да извлечете колагена, трябва да варите кокалите и хрущялите, докато омекнат. Средното време за готвене е 6-7 часа. Месото буквално ще пада от костите, а ставите, кожата и хрущялите ще станат прозрачни. Едва тогава бульонът ще се изпълни с желеподобното вещество. Важно е месото да се готви на слаб огън със затворен капак, за да не се изпари течността.

 1. Външният вид също е от значение

Ако купувате свински крака от фермери, а не в супермаркета, най-вероятно те ще трябва да бъдат накиснати в студена вода за няколко часа. По този начин ненужните нечистотии ще се отделят от кожата. След това изплакнете добре краката.

Второ, за да постигнете прозрачен холодец, ще трябва да излеете първия бульон след варенето. По този начин ще се отстранят сгъстената кръв и излишната мазнина. Също така трябва да измиете добре тенджерата, тъй като по стените ѝ може да има частици застояла кръв.

 1. Количество вода – намерете баланса

Важно е бульонът да не е нито твърде много, нито твърде малко. Идеалното количество е да се използва два пъти повече вода, отколкото е количеството на месото. Водата трябва да покрива месото с няколко сантиметра.

 1. Всичко навреме – подправки и сол

Ароматът на холодеца идва от допълнителните съставки. Лукът, чесънът, морковите и другите корени се добавят един час преди месото да е готово, т.е. 5-6 часа от момента, в който започнете да готвите. Дафинов лист и черен пипер – половин час преди края.

Друг важен аромат в холодеца е суровият чесън. Той трябва да се добави, когато започнете да подреждате месото във формите. За да се разпредели равномерно чесънът, той трябва да се изстиска със специална преса.

 1. Не прекалявайте със солта

За да определите правилното количество сол, трябва да изчакате месото да стане готово. Ако веднага добавите сол, а водата се изпари по време на готвенето, концентрацията на сол в бульона ще бъде твърде висока. За да не допуснете грешка, солта трябва да се добави на последния етап, точно когато добавяте зеленчуците в бульона.

 1. Малките детайли

За да доведете бульона до съвършенство, той трябва да се прецеди. За най-добър резултат е добре да използвате не само сито, но и няколко слоя марля или плат.

 1. Въпрос на вкус

Всеки готвач може да реши какъв вид месо да влезе в крайното ястие. Ако искате, използвайте само постно извадено месо, което е внимателно отделено от костите.

В този случай има много отпадъци под формата на кожа и меки хрущяли. Можете също така да нарежете кожата на малки ивици и да я смесите с месото. По този начин холедецът ще бъде по-крехък и сочен.

Съставки:

Юлия Мулино

 • Месо – общо 1,5 кг.
 • Свински крака – 2 бр.
 • Свински опашки – 4 бр.
 • Говежди опашки – 2 големи
 • Вода – 3 литра (+ 3 литра след първото варене)
 • Моркови – 1 бр.
 • Пащърнак – 1 бр.
 • Целина – 1 бр.
 • Магданоз
 • Лук – 1 бр.
 • Чесън – 4 скилидки
 • Сол – около 1 ч.л. на 3 литра вода (на вкус)
 • Пипер
 • Дафинов лист

Приготвяне:

Измийте месото. Поставете го в дълбок съд. Напълнете го с вода, така че да покрие месото на 2 см.

Юлия Мулино

Оставете да заври. Сега можете да започнете да обирате пяната.

Юлия Мулино

Извадете месото.

Юлия Мулино

Прецедете първия бульон. Измийте тенджерата. Отново напълнете месото с вода, така че да покрие месото на 2 см. Аз използвах 3 литра. Покрийте с капак. Оставете да заври и намалете температурата. Сега месото трябва да се вари на слаб огън в продължение на 5-6 часа. Дръжте капака, за да не изври водата.

Юлия Мулино

Месото ще стане меко.

Юлия Мулино

След 5 часа пригответе зеленчуците и ги добавете към бульона. След половин час добавете сол, черен пипер и дафинов лист. Варете на слаб огън.

Юлия Мулино

Оставете холодеца да се охлади. След като достигна стайна температура, моят бульон вече се беше втвърдил. Това ми позволи да обера излишната мазнина отгоре. След това затоплих малко холодеца, за да стане топъл, но не горещ, и да се втечни отново.

Юлия Мулино

Извадете зеленчуците.

Юлия Мулино

Извадете месото.

Юлия Мулино

Разкъсайте го на малки парчета.

Юлия Мулино

Аз отделих кожата и меките хрущяли.

Юлия Мулино

Прецедете бульона през тензух.

Юлия Мулино

Можете да използвате различни форми.

Юлия Мулино

Поставете месото във формата.

Юлия Мулино

Разпределете счукания чесън.

Юлия Мулино

Напълнете с бульон.

Юлия Мулино

Можете да добавите сварени моркови, за да подобрите визуалната привлекателност на това ястие.

Юлия Мулино

В единия холодец слагам само кожата.

Юлия Мулино

След няколко часа в хладилника вашият холодец е готов. Може да отнеме повече време да се втвърди, затова е по-добре да го оставите за една нощ.

Юлия Мулино

Сервирайте с хрян или горчица, черен хляб и кисели краставички.

Юлия Мулино

Можете да приготвите и порционен празничен вариант на холодеца.

Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest