Най-доброто ръководство как да си направите руска салата

Вижте нашите съвети, които ще ви помогнат да си направите идеалната празнична салата, чиято рецепта е променяна няколко пъти в историята си, но все още вдъхновява съвременните готвачи.

Тази салата е изобретена през XIX в. от френския готвач Люсиен Оливие, който по това време ръководи изисканият ресторант „Ермитаж“, разположен точно в центъра на Москва. Той не я измисля от нулата, а по-скоро се вдъхновява и приготвя популярно ястие от онова време, т.нар. „майонеза“. Тя не е само сос, като какъвто я познаваме в днешно време; по-скоро това са парчета риба, пилешко или дивеч, сервирани с мус на базата на олио от района на Прованс. Главният готвач Оливие се опитва да разбере руската душа и създава нещо, към което добавя малко от френската кухня – то се усеща руско и руснаците се влюбват. Той успява! Въпреки че съвременната версия е много по-различна от оригиналната, тя завинаги остава най-емблематичната руска салата. Всеки руснак започва да осъзнава специалното значение на тази салата още в ранна детска възраст. Дори онези, които не харесват „Оливие“, са добре запознати с нейното свещено значение за всяка новогодишна трапеза.

И така, подготвихме най-доброто ръководство, защото ако ще готвите „Оливие“, трябва да я сготвите правилно!

Василиса Малинка

Избор на протеин

В оригиналната рецепта на Люсиен Оливие има речни раци и глухари, но това е през XIX век. Рецептата е модифицирана след края на Втората световна война. В онези тежки времена, когато хората се опитват да възстановят страната, глухари и речни раци просто няма. И така, те са заменени с нещо по-достъпно като „докторски салам“. Този салам се препоръчва като жизненоважна част от диетата за тези, чието здраве е отслабено в резултат на войната. По-късно, когато пилешкото или говеждото месо вече не са дефицитни, хората започват да ги използват за основен протеин. Има и вариации със скариди, месо от раци и пъдпъдъци, но нищо не е по-добро от класическите раци и глухари. Въпреки че не ви съветваме да изразходвате целия си бюджет за тях, гореизброените все пак ще допринесат към вкуса на вашата „Оливие“.

Размерът има значение

Нарязването на съставките в различни размери е ужасна грешка! Важно е всички компоненти на „Оливие“ да бъдат с един и същи размери и форма. Кубчета, за да бъдем точни. Изпозлвайте за ориентир размера на граха и не забравяйте да използвате остър нож.

Няма майонеза, няма „Оливие“

Не се страхувайте от майонезата! Някои рецепти използват заквасена сметана или дори кисело мляко, но това е най-вече за нискокалорична салата. Въпреки това, нека бъдем честни, няма нищо по-подходящо от добрата старата майонеза. Просто ѝ е писано да бъде там от самото начало (от самия Люсиен) и ние няма да сме хората, които да променят това. Не забравяйте, че всичко е в дозата. Не прекалявайте; майонезата е просто още една съставка и не бива да надделява над всички останали.

Картоф за основа

Василиса Малинка

Преварените картофи губят своята структурна цялост и ще съсипят вашата салата, като я превърнат в ястие от картофено пюре без съставки. Затова е изключително важно да сготвите картофите до правилната консистенция. Можете да постигнете това, като сложите цели картофи с кожата в студена вода. Бавно нагрейте и гответе, докато можете лесно да ги продупчите с нож. След като картофите ви се сварят, веднага изцедете водата и ги оставете да се охладят до стайна температура, преди да ги обелите.

Не използвайте туршия, а кисели краставички!

В оригиналната рецепта Люсиен Оливие използва маслини и каперси. В съветско време същите са заменени с кисели краставички – основен продукт в руския килер. Някои изобретателни хора слагат други хрупкави мариновани зеленчуци, бобови растения или дори плодове, например ябълки. Можете да прецените количеството на киселите краставички по собствен вкус, но определено не ги пропускайте, защото те добавят специална соленост и киселинност, които са толкова важни за „Оливие“.

Пресните съставки са силно препоръчителни

Василиса Малинка

Оливие не е точно най-леката салата. Така че освежете я като използвате някои пресни съставки като лук, целина или дори ябълки. Те ще добавят невероятна хрупкавост и сочност към вашата салата, в която всички ще се влюбят.

Старанието се отплаща

Не е тайна, че „Оливие“ е по-вкусна на следващия ден. Не ви предлагаме да я правите с килограми, но не забравяйте да се подготвите добре, за да не съжалявате на следващия ден, че не сте направили достатъчно!

Намерете балансa

Василиса Малинка

Пробвайте я и се уверете, че е балансирана. Понякога картофите може да са в повече, или може да ви липсва киселинност, сол или нещо хрупкаво. Ако вкусовете не се усещат, добавете сол. За повече киселинност сложете още кисели краставички. За допълнителна хрупкавост – повече зеленчуци. Доверете се на инстинкта си, добавете малко повече от това, което смятате, че ще я направи по-вкусна.

Съставки:

  • 4 картофа
  • 3 моркова
  • 4 яйца
  • 300 г „докторски салам“
  • 3 турши
  • 1 глава лук
  • 200 г грах
  • мaйонеза
  • сол и пипер

Начин на приготвяне:

Василиса Малинка

1. Първо сварете картофите и морковите. Препоръчвам ви да ги сварите без да ги белите и то в един и същ съд. Сложете тенджерата на котлона и варете зеленчуците, докато можете да ги прободете с нож лесно. Не прекалявайте! След като зеленчуците ви са готови, изцедете веднага водата и ги оставете да се охладят до стайна температура. Обелете и ги нарежете на равни кубчета.

Василиса Малинка

Василиса Малинка

2. Междувременно сварете яйцата. Поставете ги едно по едно в съд с вряща вода и гответе точно 10 минути. Пригответе купа с лед и прехвърлете яйцата направо от врящата в студената вода. Оставете ги там поне 2-3 минути. Обелете и нарежете на кубчета.

Russia Beyond

3. Сега е време да вземете „докторския салам“ и да го нарежете на равни кубчета. Това е класика. Ако не харесвате „докторски салам“ или предпочитате здравословна храна, тогава можете да използвате пилешки гърди.

Василиса Малинка

4. Нарежете лука и киселите краставички.

5. Изцедете граха.

6. Смесете всички съставки в купа, добавете сол, черен пипер и разбъркайте. Сега добавете около 3 супени лъжици майонеза и отново разбъркайте.

Василиса Малинка

Опитайте и преценете дали има нужда от още майонеза, сол или нещо друго. Уверете се, че на салатата ви не ѝ липсва нищо. Насладете се!

автор: ВАСИЛИСА МАЛИНКА

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest