Най-добрите съветски филми: „Москва не вярва на сълзи“ (1979)

Този филм е като тесто с мая. Трябва да си търпелив и да му дадеш малко време, за да втаса. Съветската драма би накарала дори авторката на „Сексът и градът“ Кандис Бушнел да ревнува.

Трите най-добри приятелки делят стая в общежитието и са решени да пробват късмета си в Москва. Катерина, най-отговорната от всички, има чичо професор, който живее в сталинистки небостъргач. Молят я да остане в жилището, докато чичото и жена му отсъстват. За да срещнат местните московски господа, „трите сестри“ организират голямо парти и се преструват на дъщери на професора.

Катерина не е романтична по душа, но когато среща красивия и скромен оператор, не му устоява… и скоро се оказва бременна. В момента, когато Рудолф разбира, че Катерина не е дъщеря на професора, а работи в завод, я зарязва, а злата му майка казва на момичето да се разкара. Въпреки всичко, тя ражда дъщеря си, става шеф във фабриката и накрая среща любовта на живота си.

Филмът вероятно е наистина специален, щом успява да покори световната публика. „Москва не вярва на сълзи“ от Владимир Меншов прави невъзможното, като печели „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм през 1981 г. и по същество доказва, че националността, бюджетът или държавата на произход нямат значение, когато говорим за талант и сърце.

Pin It on Pinterest