Най-добрите съветски филми: „Иди и виж“ (1985)

Този филм е пропит с чувство на отчаяние и поражение.

„Иди и виж“ първоначално е озаглавен „Убий Хитлер“. Действието се развива през 1943 г. в Беларуска ССР по време на нацистката окупация. Известен като безкомпромисен режисьор, Елем Климов с филма си разказва глава от историята през очите на 16-годишния партизанин Фльора (брилянтно изигран от Алексей Кравченко). Климов, родом от Сталинград, е преживял ужасите на ВСВ и иска да направи реалистичен военен филм, а не захаросана сага за победата във войната.

Какво ти трябва, за да останеш човек в нечовешки обстоятелства? Имате шанс да видите и да решите сами. Предизвикателството в „Иди и виж“ не е да изплаши зрителя с ужасяващи кадри от войната, а да разкрие скритите дълбини на трагедията с хиперреализъм и смразяваща откровеност. За Елем Климов е най-важно да изложи вътрешните (или по-скоро вечните) белези, останали върху душата на момчето, а не първите му побелели коси или бръчките.

Съветската драма печели отличия от режисьори, критици и историци от цял свят. „Този филм от 1985 г. от Русия е една от най-опустошителните ленти за каквото и да било, и в нея оцелелите трябва да завиждат на мъртвите“, казва филмовият критик и носител на награда „Пулицър“ Роджър Ебърт в рецензията си за филма.

Pin It on Pinterest