Общество

Най-добрите ресторанти в Москва според гида на Мишлен

Престижният френски кулинарен пътеводител на Мишлен се е спрял на 69 заведения в Москва, а 9 от тях са получили заветните звезди.

„В Москва има много звезди, но мишленови още не е имало“, пошегува се на церемонията по откриването на московското издание на Мишлен кметът на града Сергей Собянин. В столицата гастрономията има богати исторически корени. Търговци и дворяни са давали и последната си рубла, за да нахранят по достойнство гостите си. В съветско време много традиции са били изгубени и първокласни ресторанти са били превърнати в съветски заведения за обществено хранене. През 1990-а Русия и Москва започнаха да наваксват пропуснатото, появиха се стотици добри ресторанти, които удивляваха гостите с изискани блюда“, допълва московският градоначалник. 

Москва стана първият град в ОНД с ресторанти и кафенета, отличени със звезди и други награди на Мишлен, а Русия – 33-ата страна в света. 

Защо гида посещава Русия именно сега? 

По думите на международния директор на гидовете на Мишлен, Гуендал Пуленек, работата по московското издание на гида е започнала още преди пет години. Експерти на Гида анонимно са посещавали ресторанти и са ги оценявали в съответствие с международните стандарти по няколко критерия: качество на продуктите, съчетание на вкусовете, майсторство на шефа, съответствие между цените и качеството, постоянство в работата на заведението. Пандемията е внесла своите корективи в процеса на оценката и обявяването на резултатите. Вячеслав Прокофиев/ТАСС

„Този проект стана предизвикателство за всички нас заради пандемията, ограниченията на пътуванията и отмяната на мероприятия. В края на краищата обаче ние го направихме. С радост можем да заявим, че Москва, като един от градовете за кулинарен туризъм, има огромни перспективи, когато става дума за развитие. Градът безусловно има своя кулинарна идентичност, много готвачи работят с местни продукти и внимателно съхраняват кулинарното наследство на своя регион. В първото московско издание ще влязат 69 ресторанта“, каза Гуендал Пуленек на презентацията на гида в Москва на 14 октомври. По думите му това е само начало, което трябва да подкрепя ресторантьорския отрасъл. 

Две звезди: Най-добрите сред най-добрите

Два ресторанта в Москва са получили две звезди на Мишлен. Тази награда означава, че ресторантът е толкова добър, че тук си струва да влезеш, дори ако той не ти е на път.Сергей и Иван Березуцки

Сергей и Иван БерезуцкиПресслужба

Две звезди вече има ресторант Twins Garden, оглавяван от братята Иван и Сергей Березуцки. Twins Garden нееднократно е получавал международни награди, а сега вече е 30-и в класацията The World’s Best 50 Restaurants. Братята пропагандират симбиозата на науката и природата, а повечето продукти, с които ресторантът работи, идват от техните ферми. Пресслужба

Вторият ресторант в тази категория е ресторант ARTEST – Chef’s Table. Този нов ресторант за изискана кухня работи от февруари и е на шеф-готвача Артьом Естафиев и ресторантьора Аркадий Новиков.Артьом Естафиев

Артьом ЕстафиевПресслужба

Естафиев съвсем неотдавна се е преместил от Санкт Петербург в столицата, но вече е успял да покори московската публика с подхода си към гастрономията. Главният готвач отделя специално място на локалните продукти, използва диворастящи и рядко срещани гъби. Преди да започне работа в ARTEST той изкарва стаж в ресторанта на френския главен готвач Ален Дюкас, чиито заведения неведнъж са били отличавани със звезди на Мишлен.   Пресслужба

Една звезда: Тук си струва да влезеш! 

Седем ресторанта на столицата са удостоени с една звезда на Мишлен. 

Сред тях са:

– ресторантът на авторската кухня Selfie начело с главния готвач Анатолий Казаков (влиза в топ-100 на главните готвачи от международния рейтинг „The Best Chef Awards 2021“);

– ресторантът за руски деликатеси „Белуга“, където можеш да опиташ 20 вида хайвер и да се насладиш на невероятната гледка към Червения площад, както и на взривяващото меню на главния готвач Евгений Викентиев;Евгений Викентиев

Евгений ВикентиевПресслужбаПресслужба

– ресторантът-винотека Grand Cru на „Патриаршите езера“ начело с Давид Емерл;

– знаменитият панорамен ресторант White Rabbit в центъра на Москва с главен готвач Владимир Мухин и неговия новаторски подход към руската кухня (N.25 в рейтинга The World’s Best 50 Restaurants);Владимир Мухин

Владимир МухинПресслужбаПресслужба

– гастробистрото Biologie с внимателно отношение към природа и Екатерина Альохина начело на кухнята;Екатерина Альохина

Екатерина АльохинаПресслужбаПресслужба

– ресторантът, поразяващ с разнообразието от морски продукти, „Сахалин“ (главен готвач Алексей Когай);

– съвременният ресторант „Савва“ в историческата сграда на хотел „Метропол“ в самия център на Москва (Андрей Шмаков). Андрей Шмаков

Андрей Шмаков „Савва“ПресслужбаПресслужба

Зелени звезди 

С тази награда Пътеводителят на Мишлен отличава ресторантите, които са загрижени за осъзнатото потребление, намаляват хранителните отпадъци и се съобразяват със сезонността. Зелена звезда на Мишлен в Москва са получили ресторантите Biologie (главен готвач Екатерина Альохина), Twins Garden (братя Березуцки) и ресторантът на северната кухня Bjorn (Никита Подерягин). 

Добра храна за приемливи пари 

15 ресторанта са влезли в списъка BIB Gourmand. В тези заведения човек може да хапне изискано за 2000 рубли. Сред тях са „Севичерия“, Delicatessen, Bjorn, Eva, Erwin.РекаМореОкеан, Flor, „Жералдин“, Hibiki, „Казбек“, Lucky Izakaya bar, „Рибторг“, Tilda, Ugolek, Vani и Uilliams. 

Още 45 ресторанта са влезли в списъка с препоръките на Пътеводителя на Мишлен.

автор: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest