Общество

НАТО не е обещавала на Русия да не се разширява на Изток

Развенчаване на пропагандата на НАТО. Мит №9. НАТО не е обещавала на Русия да не се разширява на Изток

Според нашите архиви, които се потвърждават от изследвания на чуждестранни историци, западните лидери многократно обещаваха да не разширяват НАТО. В някои случаи това е било направено публично, но днес мнозина в НАТО предпочитат да не си спомнят за това.

Така по време на подготовката на Договора за окончателно уреждане по отношение на Германия лидерите на страните-членки на НАТО уверяват съветското ръководство, че нямат планове за разширяване на Изток. Документални доказателства за това се съдържат в разсекретените през май 2006 г. записи на разговори между М.С.Горбачов и държавния секретар Дж.Бейкър от 9 февруари 1990 г., с канцлера на ФРГ Х.Кол на 10 февруари 1990 г. и президента на Франция Ф.Митеран от 6 май 1991 г.

Да, тези гаранции не са били оформени в писмен вид, но са били под формата на „джентълменско споразумение“.

Въпреки това, първо, в дипломацията „джентълменските споразумения“, които не са фиксирани в договорна форма, имат същото значение като тези, оформени документално. Още повече, че става дума за преговори и договорки между държавни и правителствени ръководители, министри с политическа тежест, а не само за задкулисни разговори между експерти.

Второ, още в края на 80-те години западняците обмислят подробно какво ще прави НАТО след обединението на Германия. Представители на Съветския Съюз многократно повдигат този въпрос в дискусии с партньори. Президентът на СССР М.С.Горбачов многократно подчертава, че „разширяването на зоната на НАТО е неприемливо за нас“.

САЩ също подчертаваха необходимостта от нова архитектура за сигурност в Европа – засилване на ролята на СССЕ и превръщането на Северноатлантическия алианс в „политическа“ организация. „Ние ще изградим различно НАТО“ и „ние се ангажираме да създадем общоевропейски институции за сигурност“ – това ни казваха американците тогава.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest