Общество

National Interest посочи петте най-мощни бойни кораба на руския ВМФ

В резултат на амбициозната програма за модернизация в руския ВМФ новите подводници и неголеми надводни кораби удачно се съчетават с големите бойни съдове от съветско време, получили значителни модернизации.

Това пише Марк Епископос за американското издание The National Interest, като посочва петте най-мощни кораба на ВМФ на Русия.

Най-големият боен кораб в света, който не е самолетоносач, е флагманът на Северния флот на Русия – „Петър Велики“. Тежкият атомен крайцер по проект „Орлан“ е въведен в строя през 1998 година, „въоръжен до зъби“, отбелязва авторът. Корабът носи двадесет крилати ракети П-700 „Гранит“, въоръжен е с ракетни системи за противоподводна отбрана и няколко комплекса тип „земя-въздух“, както и десет 533-мм торпедни апарата.

Подводницата „Княз Владимир“ е първата в серията по проект „Борей-А“, който сам по себе си е модернизация на серията атомни стратегически подводници „Борей“. Този тип е значително по-малък и по-лек от легендарните „Акули“, но има още по-разрушителен полезен товар.

Подводницата е въоръжена с ракета „Булава“. До 2027 г. руският ВМФ ще получи шест съда от тип „Борей-А“, отбелязва авторът.

Още една подводница в списъка с най-мощните, според Епископос, е „Казань“ – първата в линията съдове по проект „Ясень-М“. Тези подводници се отличават с разнообразен и страшен арсенал и по-конкретно – с ракети „Калибр“ с обсег на полета до 4500 км, както и с възможност да носят хиперзвукови крилати ракети „Циркон“.

Ракетният крайцер „Маршал Устинов“ може и да изглежда остарял, но е преоборудван и днес има още по-голяма бойна мощ. Корабът разполага със зенитен ракетен комплекс с нови крилати ракети П-1000 „Вулкан“ и ЗРК с малък обсег 9К33 „Оса“. На борда на крайцера е разположен и морски вариант на системата С-300.

Авторът затваря списъка с корветата „Гремящий“ – главния кораб от едноименната серия. Въпреки неголемите си размери той е сериозно въоръжен – има система за вертикален пуск за ракети „Оникс“ и „Калибр“. Освен това може да получи и хиперзвукови ракети „Циркон“.

Според Епископос, цитиран от „Российская газета“, „Гремящий“ може да се разглежда като заключителен елемент от доктрината за обновяване на руския ВМФ, ориентирана към силите за бързо реагиране, състоящи се от подводници и неголеми надводни кораби.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest