National Interest посочи единствения недостатък на Ту-160

National Interest изучи руския свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-160, познат още като „Белия лебед“, и при всичките му предимства успя да забележи само един недостатък.

„Най-бързият бомбардировач, който е правен някога. Най-големият бомбардировач, който е правен някога. Най-тежкият бомбардировач, който е правен някога“, така описва Ту-160 авторът на статията Калеб Ларсън, цитиран от „Российская газта“.

Ракетоносецът е сравнен с американския Rockwell B-1 Lancer, тъй като и двата самолета са свръхзвукови и двата имат изменяема геометрия на крилото. Но приликата свършва тук. B-1 Lancer е по-малък и се смята за класически бомбардировач. А Ту-160 е предпочитан като платформа за изстрелване на ракети със скорост около 2 Маха. Освен това самолетът може да побере „главозамайващ комплект“ от конвенционални и ядрени оръжия.

„Няма сериозен недостатък в дизайна на Ту-160“, пише The National Interest. Изданието нарича липсата на стелт технология единственият недостатък на бомбардировача. Но в същото време авторът на статията признава, че стелт технологиите са твърде сложни и скъпи.

В публикацията е описан и принципът на работа на изменяемата геометрия на крилото. При кацане или излитане правото крило осигурява по-голямата част от подемната сила, а при високи свръхзвукови скорости обира ненужното съпротивление на въздуха. Затова Ту-160 „разгъва“ крилата си при по-ниски скорости и ги „сгъва“, когато лети със свръхзвукови скорости.

Според автора прякорът на Ту-160 „Белия лебед“ не е случаен. „Самолетът има бяло лъскаво отразяващо покритие. Това е защита за екипажа. Ту-160 може да носи ядрени оръжия. Топлинната енергия на ядрените експлозии е огромна и отражението на част от тази енергия ще защити екипажа“, казва Калеб Ларсън.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest