Общество

Насладете се на руската „Шарлота“

„Шарлот“ или торта, подобна на пудинг, е идеалното решение да се използва старият хляб.

Добавяйки малко плодове и малко подправки, можеш да създадеш прекрасен есенен десерт.

Всяка страна има свои традиции как да се използва храната. Така че не е супер сложно да направиш торта или пудинг с хляб. Елена Молоховец, авторката на класическа руска готварска книга, публикувана за първи път през 1861 година, нарича този вид торта „Шарлота“ (или на руски „Шарлотка“) и препоръчва тя да се прави с ръжен хляб и ябълки.

Всъщност „Шарлота“ е широко разпространена и добре позната в Русия като ябълков сладкиш на основата на брашно, захар и яйца. Малцина обаче знаят, че истинската „Шарлота“ се прави от стар хляб.

Комбинацията от индийско орехче, канела и коняк се съчетава прекрасно с трохите от ръчен ръжен хляб, напоени с масло. Следвах основната насока за готвене, определена от Молоховец, но използвах сливи вместо ябълки. Разбира се, можеш да използваш всякакви плодове и хляб, напоени с чай, мляко или сметана.

Необходими продукти:Юлия Мулино

  • Ръжен хляб – 400 гр
  • Сливи – 400 гр
  • Яйца – 4 бр
  • Сметана – 130 мл
  • Пудра захар – 130 гр
  • Кафява захар – 3 с. л.
  • Масло – 70 гр
  • Канела – 1 чаена лъжица
  • Индийско орехче – 1/2 ч. л.
  • Коняк – 4 супени лъжици
  • Нишесте – 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:

Нарежи ръжения хляб на филийки с дебелина 4 мм и махни коричките.Юлия Мулино

Нарежи корите на малки кубчета и подсуши в тиган.Юлия Мулино

Когато вече са подсушени, ги стрий в хаванче или с блендер. Върни трохите в тигана и разтопи маслото заедно с тях.Юлия Мулино

Нарежи филийките хляб, така че да са малко по-малки от страните на формата за печене.Юлия Мулино

Подготви формата за печене (18 см), като застелиш дъното с хартия за печене и намажи страните с масло.Юлия Мулино

Смеси сметаната, яйцата, пудрата захар, коняка и канелата в дълбока купа.Юлия Мулино

Нарежи половината от сливите на кубчета, а другата половина – на четвъртинки. Добави нишестето към кубчетата сливи.Юлия Мулино

Една по една накисни филийките хляб в яйчената смес и поставяй близо една до друга на дъното и по страните на формата за печене. Ще получим основата за нашата торта.Юлия Мулино

Нарежи останалия хляб на кубчета. И смеси 3/4 от яйчената смес с кубчетата сливи.Юлия Мулино

Изсипи сместа от хляб и яйца в основата на тортата.Юлия Мулино

Изсипи 1/3 от яйчената смес.Юлия Мулино

Разпредели намаслените трохи отгоре.Юлия Мулино

Постави четвъртинките от сливи.Юлия Мулино

Най-накрая наръси кафявата захар.Юлия Мулино

Изпечи сладкиша във фурната за около един час при 180 °C. Задай такъв режим на фурната накрая за около пет минути, така че да се образува захарна коричка.Юлия Мулино

Сервирай „Шарлота“ топла с разбита сметана или сладолед.Юлия Мулино

Приятного аппетита!

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest