Насладете се на руската „Шарлота“
„Шарлот“ или торта, подобна на пудинг, е идеалното решение да се използва старият хляб.
Добавяйки малко плодове и малко подправки, можеш да създадеш прекрасен есенен десерт.
Всяка страна има свои традиции как да се използва храната. Така че не е супер сложно да направиш торта или пудинг с хляб. Елена Молоховец, авторката на класическа руска готварска книга, публикувана за първи път през 1861 година, нарича този вид торта „Шарлота“ (или на руски „Шарлотка“) и препоръчва тя да се прави с ръжен хляб и ябълки.
Всъщност „Шарлота“ е широко разпространена и добре позната в Русия като ябълков сладкиш на основата на брашно, захар и яйца. Малцина обаче знаят, че истинската „Шарлота“ се прави от стар хляб.
Комбинацията от индийско орехче, канела и коняк се съчетава прекрасно с трохите от ръчен ръжен хляб, напоени с масло. Следвах основната насока за готвене, определена от Молоховец, но използвах сливи вместо ябълки. Разбира се, можеш да използваш всякакви плодове и хляб, напоени с чай, мляко или сметана.
Необходими продукти:Юлия Мулино
- Ръжен хляб – 400 гр
- Сливи – 400 гр
- Яйца – 4 бр
- Сметана – 130 мл
- Пудра захар – 130 гр
- Кафява захар – 3 с. л.
- Масло – 70 гр
- Канела – 1 чаена лъжица
- Индийско орехче – 1/2 ч. л.
- Коняк – 4 супени лъжици
- Нишесте – 1 супена лъжица
Начин на приготвяне:
Нарежи ръжения хляб на филийки с дебелина 4 мм и махни коричките.Юлия Мулино
Нарежи корите на малки кубчета и подсуши в тиган.Юлия Мулино
Когато вече са подсушени, ги стрий в хаванче или с блендер. Върни трохите в тигана и разтопи маслото заедно с тях.Юлия Мулино
Нарежи филийките хляб, така че да са малко по-малки от страните на формата за печене.Юлия Мулино
Подготви формата за печене (18 см), като застелиш дъното с хартия за печене и намажи страните с масло.Юлия Мулино
Смеси сметаната, яйцата, пудрата захар, коняка и канелата в дълбока купа.Юлия Мулино
Нарежи половината от сливите на кубчета, а другата половина – на четвъртинки. Добави нишестето към кубчетата сливи.Юлия Мулино
Една по една накисни филийките хляб в яйчената смес и поставяй близо една до друга на дъното и по страните на формата за печене. Ще получим основата за нашата торта.Юлия Мулино
Нарежи останалия хляб на кубчета. И смеси 3/4 от яйчената смес с кубчетата сливи.Юлия Мулино
Изсипи сместа от хляб и яйца в основата на тортата.Юлия Мулино
Изсипи 1/3 от яйчената смес.Юлия Мулино
Разпредели намаслените трохи отгоре.Юлия Мулино
Постави четвъртинките от сливи.Юлия Мулино
Най-накрая наръси кафявата захар.Юлия Мулино
Изпечи сладкиша във фурната за около един час при 180 °C. Задай такъв режим на фурната накрая за около пет минути, така че да се образува захарна коричка.Юлия Мулино
Сервирай „Шарлота“ топла с разбита сметана или сладолед.Юлия Мулино
Приятного аппетита!
автор:
източник: bg.rbth.com