Насладете се на 5-те най-живописни гледки на о. Сахалин

Природен парк „Лягушка“

Tatiana Gerus/Flickr.ru

Недалеч от центъра на острова в дълбоката гора се крие едно от най-популярните места на Сахалин, до където всеки желаещ може да се добере на градски автобус – планина, чиито очертания напомнят на седяща жаба. Местните жители и уфолозите смятат тази територия за място на сили или аномална зона.

„В този край не трябва да ходиш неподготвен. Още от 1990-те години „Лягушка“ е посещавана от различни екстрасенси и уфологически експедиции и всички твърдят, че тук има мощна енергия“, споделя Наталия, жителка на близко населено място. „Всичко, което взимаш от природата, било то вода или растения, трябва да бъде взето правилно. Иначе злите духове ще се ядосат и ще ти отнемат природните блага. Аз, например, винаги се потапям в реката преди изкачване, а веднъж не го направих и годината беше неплодородна“.

  1. Тихият залив
Legion Media

Това място влиза в петицата легендарни плажове на Русия според туристическия портал Russia.Travel. Можете да стигнете до него от местната столица Южносахалинск на кола по пътя, тръгващ на север от острова. В слънчево време в залива цари мир и спокойствие, което напълно оправдава името му, дадено от великия мореплавател Иван Крузенщерн. Но и в лошо време масивните скали защитават брега от поривите на вятъра.

Любителите на екстремните почивки могат да се качат на връх Смелый и от над 200-метрова височина да се полюбуват на прекрасната панорама на залива и на планинския хребет. Възвишението се намира на планината Дует, която местните наричат „Пушкин“ – ако я гледате от страната на плажа под определен ъгъл, можете да видите профила на великия поет.

  1. Водопадът Клоковский
Кирил Чеботар/Flickr.ru

От Тихия залив се насочвате по пътя през източното крайбрежие на острова и можете да посетите един от най-високите водопади на Сахалин. За целта ще трябва да се отклоните от пътя и да се спуснете през гората пеша. За туристите е предвидена неголяма наблюдателна площадка, от която се открива зашеметяваща гледка към тристепенния водопад с височина от около 50 метра.

Сахалинецът Александър предупреди Russia Beyond, че не трябва да забравяме, че на красотата на водопада се радват не само туристите. „С приятели решихме да направим лагер на площадката до водопада. Разговаряхме оживено, водата шумеше до нас, така че не забелязахме как към нас се е присъединило мече. Така се изплашихме, че от нашите викове то избяга в гората. Трябваше да се оттеглим, за да не се срещнем с майка му“, сподели той.

  1. Скалите „Тримата братя“
Legion Media

Скалите се намират в бившия пристанищен град Александровск-Сахалинск. С образуването им са свързани множество легенди, но най-популярната разказва за трима братя, чиито жени нарушили забраната и се отправили да гледат как те ловят риба, след което братята се превърнали в скали. „Тримата братя“ се намират в подножието на планината Жонкиер, на чийто нос можете да се изкачите, преминавайки през недълбок тунел в скалата.

Тези места са много популярни благодарение на писателя Антон Чехов, който посещава бреговете на острова през 1890 г., а след това пише книгата за бита и живота на каторжниците [Сахалин тогава е най-голямата каторга в Русия] и местните жители „Остров Сахалин“. Някога той сам изпраща тук залезите и, напускайки острова, посвещава редове на знаменитите „братя“: „Стоях сам на кърмата и се прощавах с този мрачен малък свят, охраняван откъм морето от Тримата братя, които сега едва се виждат във въздуха и са подобни на трима черни монаси в тъмнината“.

  1. Фарът „Анива“
Ярослав Шураев (CC BY-SA 4.0)

Величественият фар е проектиран от японския инженер Синобу Минура и е построен през 1939 година. За посещението му ще трябва да се възползвате от услугите на туристически организации, освен ако нямате собствена надуваема лодка. След приключването на експлоатацията му маякът е разграбен и изоставен, затова не е безопасен за неподготвени туристи. Но, ако сте готови да поемете риска, изкачете се на върха на фара, откъдето се открива невероятна гледка към н. Анива и Охотско море.

автор: ДАРИЯ КОРНЕЙЧУК

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest