Наришкин заяви, че СССР изначално се застъпва за изправянето на нацистите пред съд

Според председателя на Руското историческо общество „Сталин успява да убеди Чърчил и Рузвелт, че мирът в Европа може да бъде изграден само на здравата основа на правосъдието“.

Още в самото начало на Великата отечествена война Съветският съюз се застъпва за привеждане на нацистките престъпници към юридическа отговорност. Това заяви в понеделник председателят на Руското историческо общество, директор на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин в откровено онлайн интервю с първия заместник генерален директор на ТАСС Михаил Гусман на тема „Уроци от Нюрнбергския процес“.

„Съветското ръководство още в началните периоди на Великата отечествена война внушава мисълта за подвеждане под отговорност на нацистки престъпници“, каза той. „През есента на 1942 г., когато все още се провежда най-трудната битка за Сталинград, съветското правителство издава указ за отговорността на нацистка Германия за престъпления, извършени в окупираните територии на СССР и Европа“.

В същото време, както отбеляза Наришкин, западните лидери имат различна логика. Лидерите на САЩ и Великобритания, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил, не искат неприятните епизоди и факти от историята на Втората световна война да се появят в публичен процес, когато някои от западните елити са на страната на Хитлер, а някои поддържат приятелски отношения с нацистката върхушка. „Те не искат да си припомнят нито аншлуса на Австрия, нито Мюнхенското споразумение, което води до разделянето на Чехословакия. И тогава е предрешено, че Втората световна война не може да бъде избегната. В резултат на тази сделка западните лидери канонизират движението на нацистка Германия на изток“, припомня Сергей Наришкин.

Независимо от това, отбелязва той, „съветските дипломати и Сталин успяват да убедят съюзниците в рамките на ‘Голямата тройка’, че моралната победа над нацизма струва повече от репутацията“. „Освен това Сталин успява да убеди Чърчил и Рузвелт, че мирът в Европа може да бъде изграден само на солидната основа на правосъдието“, казва Наришкин.

Международният процес над бившите лидери на хитлеристка Германия се води от 20 ноември 1945 г. до 1 октомври 1946 г. в Нюрнберг. Трибуналът определя СС, СД, Гестапо и ръководството на нацистката партия за престъпни. Трибуналът в Нюрнберг е първият международен процес, който признава военната агресия за най-тежкото престъпление срещу човечеството и наказва престъпниците. Принципите, съдържащи се в устава на трибунала, са потвърдени с резолюцията на Генералната асамблея на ООН от 11 декември 1946 г. като общопризнати норми на международното право.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest