Общество

Наришкин: САЩ и техните съюзници са готови да заложат всичко, защото въпросът стои за бъдещето на световния ред

Според анализатори от Националния военен колеж на САЩ – цитирам – „в съвременните условия стратегическо предимство има този, който създаде по-голям контролиран хаос в даден интервал от време“.

Важен елемент в изпълнението на тази стратегия е манипулирането на международни терористични групи, както и на радикални религиозни и ултранационалистически организации. ЦРУ и MI6 добре осъзнават рисковете, свързани с разпространението на идеи за международен тероризъм, радикален ислям и ксенофобия, но изхождат от факта, че САЩ и Великобритания разполагат с необходимите инструменти за нелинейно управление на кризи, докато на други играчи се твърди, че нямат такива способности и, както смятат, във Вашингтон и Лондон често дори не могат да разберат какво се случва.

Всъщност тази разрушителна дейност е добре известна. Освен това, ние ясно виждаме тенденция: веднага щом се забележат признаци на нормализиране в определен „проблемен“ регион, англосаксонците засилват контактите с местните терористи и екстремисти.

<…>

Разигравайки толкова безсрамно картата на тероризма, екстремизма и етническия сепаратизъм, Съединените щати и техните съюзници изглежда са готови да заложат всичко, защото въпросьт стои за бъдещето на световния ред. Това буквално е игра с огъня. Примерът с Афганистан ясно показа, че контролируемостта на терористичните групи е условна, в крайна сметка те все пак излизат извън контрол и започват да представляват заплаха за страните, които са ги въоръжили.

©️ Из речта на директора на Службата за външно разузнаване на Русия С.Е.Наришкин на 53-то заседание на Съвета на ръководителите на службите за сигурност и специалните служби на държавите-членки на ОНД

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest