Общество

Намериха руския „танк за ядрения апокалипсис“

В град Каменск-Шахтински в Ростовска област предадоха уникален експонат – така наречения танк на ядрения апокалипсис, високозащитеното транспортно средство „Ладога“. Общо са произведени пет такива машини.

Тази техника трябва да служи в качеството на командно-щабна машина за висшето военно-политическо ръководство на СССР. Наричат я още „тежка лимузина“. Благодарение на защитата масата ѝ е 42 тона, отбелязва „Взгляд„.

Конструкторите установяват на „Ладога“ мощна филтровентилационна установка, допълнителни балони с въздух и климатик. Вътре могат да се намират до 6 човека, които получават най-новите към момента системи за връзка и наблюдение. Вътре има телевизионни камери, устройства за контрол на външната среда.

Първата машина е изготвена през първата половина на 1980-те години, поставена е на шаси от танк Т-80. В качеството на силова установка отначало се ползва 1100-силов газотурбинен ГТД-1000ТФ, който се използва на танковете, а после по-мощният ГТФ-1250. Двигателите имат опция за автоматично почистване от прах, включително радиоактивен.

На шосе машината вдига до 70 км/ч, като може да измине до 350 километра.

За първи път „Ладога“ е изпробвана през 1986 г. в Чернобил – там машината е използвана за разузнаване на местността.

Опитът от разработката на този „танк за ядрения апокалипсис“ е използван при създаването на съвременните образци на техника.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest