Общество

Накба никога не е свършвала, продължава, както виждаме на живо в Газа днес

Докато светът отбелязва 76-ата годишнина от Накба в сряда, катастрофата никога не е свършила, казва палестинско-американски социален работник по травми и клиницист.

В интервю за уебсайта Press TV в навечерието на годишнината на Накба, Дина Елмути, първо поколение палестинско-американка, живееща в Чикаго, която е работила широко с фокусирани върху Палестина групи за права и застъпничество, каза Накба, което в превод означава „катастрофа“, „никога не е свършила“.

Повече от 750 000 палестинци бяха насилствено изгонени от родината си между 1947 и 1949 г., хиляди други бяха избити и над 500 палестински села и градове бяха напълно заличени от окупационното ционистко образувание в това, което стана известно като „Накба“.

„Трябва да гледаме право в лицето на травмата между поколенията, наследството на ционизма, кражбата, лишаването от собственост и геноцида“, каза Елмути, чиито баби и дядовци са живели и преживели Накба.

„Накба не е минало. То остава непрекъснато, както виждаме предавано на живо днес в Газа. Ционистите се опитват да изтрият палестинците от съзнанието и от лицето на земята от първия ден.”

От 7 октомври миналата година, когато израелският режим започна своите безразборни бомбардировки върху обсадената Ивица Газа, повече от 35 000 палестинци, повечето от които деца и жени, бяха убити и повече от 2 милиона бяха разселени и останаха без дом.

Много наблюдатели и правозащитници го оприличиха на поредната Накба или катастрофа.

76 години Накба: Преразглеждане на катастрофата на лишаване от собственост и окупация

„Накба“ се отнася до широкомащабното етническо прочистване на палестинците и тяхното масово изселване преди 76 години, благодарение на израелския режим на апартейда и неговите западни поддръжници.

Елмути, която има магистърска степен по социална работа в общественото здравеопазване и е работила с неправителствени организации, обслужващи деца в Палестина и бежански и имигрантски общности в САЩ, каза, че нейната баба е оцеляла от клането в Дейр Ясин.

На 9 април 1948 г. повече от сто палестински жители на окупираното село Деир Ясин са убити от членове на ционистката терористична група Irgun и Stern Gang. Клането е водено от Менахем Бегин и Ицхак Шамир, който по-късно става министър-председател на израелския режим.

Клането отбеляза преломен момент и проправи пътя за раждането на нелегитимното образувание.

„Тя (баба й) е била на 8 години по време на клането. Нейната история за оцеляване, подобно на другите оцелели от Накба от 1948 г., ме научи, че самото съществуване на палестинския народ винаги е било заплаха, която ционистите са се опитвали да изкоренят“, каза Елмути пред уебсайта на Press TV.

„Така че, независимо дали през 1948 г. или днес, когато самото ви съществуване се смята за оръжие, на вас винаги ще се гледа като на заплаха.“

Бабата на Дина Елмути пред семейния й дом в Деир Ясин. (Снимка: Dina ElmutI/Mondoweiss)

Елмути, който преди това е работил с Международната защита на децата (Палестина), каза, че светът е свел палестинците до „дехуманизирано море от аморфна другост“ и „гледа на тяхното унищожаване от безмълвната, безлична, безмислена гледна точка на недиференцирани кафяви тела“, които са „лесно взаимозаменяеми и лесно изкоренени, защото просто се съпротивляват на собственото си унищожение“.

Тя каза, че събитията, които се развиват в ивицата Газа днес, са „просто ускорен геноцид и предавани на живо“, тъй като ционистите „винаги са били изрично ясни в тяхното подстрекаване към геноцид и неподправена омраза към палестинците“.

„От самото начало на Израел ционистите имаха една цел: геноцид. Геноцид, който беше последователно отричан от по-голямата част от света и игнориран от останалите. Днес светът просто вижда как геноцидът над палестинците се ускорява и предава на живо в Газа“, каза Елмути пред уебсайта на Press TV.

„Нивото на разрушение и поквара е много по-сложно и ускорено, но това е продължение на забавения геноцид, който палестинците са преживели от първия ден. Продължаващата окупация на Западния бряг и задушаващата обсада на Газа са умишлено и изрично геноцидни.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1790600327151915064&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.presstv.ir%2FDetail%2F2024%2F05%2F15%2F725622%2Fnakba-never-ended-continues-as-seen-livstreamed-gaza-today&sessionId=b2dcc5ebce7df821764afd58831780b9db0d884d&siteScreenName=PressTV&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Израелската геноцидна война срещу палестинците в Газа беше политически и военно подкрепена от много западни страни, включително САЩ, което ги прави пряко съучастници в израелските военни престъпления.

Елмути каза, че Съединените щати не просто са съучастници в геноцида в Газа, но са „виновни за извършването на геноцид срещу палестинския народ, заедно с неговата военна база, Израел“.

„Америка продължава недвусмислено да подкрепя и доставя оръжията, които продължават да създават една от най-лошите хуманитарни катастрофи на двадесет и първи век“, каза тя.

Относно нарастващото студентско движение в САЩ в знак на солидарност с народа на Палестина и срещу израелско-американския геноцид в Газа, тя каза, че студентите не могат да мълчат пред това „невъобразимо страдание и човешка дивотия“.

„Те са избрали да се изправят, да говорят и да рискуват собствения си комфорт и привилегия да кажат на света истината, докато силите на отричането продължават да изтриват, премълчават и етикетират истината като измислица“, каза тя пред уебсайта на Press TV , отнасящи се за студенти в САЩ и други страни.

„Те избират да надигнат гласа си и да говорят за всички гласове, които са били заглушени. Те избират да бъдат доказателство не само за достойнството на палестинците, но и за човешкото достойнство на всеки, който е можел да направи много повече, но вместо това е избрал да направи по-малко.

Един от членовете на семейството на Дина Елмути държи ключ от дома им в Дейр Ясин по време на последното посещение на Елмути в окупирания Ерусалим ал-Кудс през 2011 г. (Снимка: Dina Elmuti/Mondoweiss)

Ръководеното от студентите движение в САЩ, добави тя, ще бъде „вечно напомняне за ционисткия гняв, който се разяжда в сляпа, дехуманизираща власт, насочена към унищожаването на палестинците и всеки, който е солидарен с тях“.

„Въпреки че атаките и петната срещу тях могат да бъдат плашещи, тези тактики на сплашване остават имплицитна почит към силата на солидарността. Те ни напомнят да погледнем в себе си и да намерим малка част от смелостта и ангажираността, които жертвите на геноцидното насилие на Израел събират всеки ден“, каза Елмути.

Елмути каза, че е работила с палестински деца, които са преживели тежки физически и психологически мъчения и травми от ръцете на израелските окупационни сили в окупирания Западен бряг.

„Тези деца бяха задържани от леглата и домовете си посред нощ, оковани, със завързани очи и отведени в израелски затвори, където бяха подложени на изтезания под формата на физическо и психологическо насилие“, каза тя, говорейки за палестинските деца .

„Те бяха унижени, съблечени, лишени от сън, крайниците им бяха връзвани и оковани за метални столове и бяха подложени на словесно насилие и заплахи към тях и семействата им. Много от тях са държани в изолация и са подложени на мъчения, за да получат самопризнания чрез принуда.“

автор: Сайед Зафар Мехди

източник: www.presstv.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest