Общество

Наистина ли САЩ планират да деморализират СССР с кондоми?

Една от предполагаемите тактики на ЦРУ е обозначаването на изключително големите презервативи като „средни“, за да деморализират Съветския съюз.

Ето един изненадващ факт за презервативите: твърди се, че ЦРУ е планирало да ги използва като психологическо оръжие срещу Съветския съюз по време на Студената война.

Въпреки че психологическата война е една от тактиките, използвани от ЦРУ по време на Студената война, е трудно да се каже дали широкоразпространената история за презервативите е вярна.

Размерът има значение

Юрий Иванов /Sputnik

Историята, която се разпространява в интернет и в печата, е следната: в разгара на Студената война, борбата между САЩ и Съветския съюз, двете страни се съревновават за господство във всички възможни области, включително военната, научната, спортната и т.н.

Очевидно плановиците в ЦРУ са обмисляли да добавят мъжествеността към списъка. Някъде дълбоко в коридорите на централата на ЦРУ в Лангли, Вирджиния, разузнавачите стигнали до идеята да разпръснат от въздуха хиляди изключително големи презерватива с надпис medium („среден“) по страните от Източния блок.

Идеята на дръзката операция била да се подкопае морала на хората, живеещи в СССР, като се внуши, че мъжете от Западния блок анатомично превъзхождат комунистическите си врагове и като цяло са изключително щедро надарени.Колхоз

Колхоз „Россия“, Ставрополски крайЯков Рюмкин/Sputnik

Въпреки своята нелепост, се смята, че този странен акт на психологическа война е щял да унищожи комунистическите мъже и може би би накарал комунистическите жени да се заинтересуват малко повече от предимствата на живота зад Желязната завеса.

За съжаление ЦРУ така и не осъществява „дръзката психологическа диверсия“.

Тайно звено на ЦРУ

Не се знае със сигурност дали стратегията на ЦРУ за презервативите е била краткотрайна шега в американската разузнавателна общност, или политика, която е била доста обмисляна, преди да бъде отхвърлена от наръчника на шпионите.Юрий Абрамочкин/Sputnik

И все пак, ако смехотворно наивната стратегия за подкопаване на СССР с помощта на изключително големи презервативи някога е била сериозно обмисляна, то тя трябва да е дошла от тайната Служба за координиране на политиката.

Оглавявано от Франк Гардинър Уиснър (един от американските офицери, които помагат за формирането на ЦРУ в първите години от съществуването му) Управление за координация на политиката е по същество крило на ЦРУ, отговорно за планирането и провеждането на тайни операции в началото на 1950-те години.

Бюрото усъвършенства тайните си тактики, когато успешно подкопава Италианската комунистическа партия, подкрепяна от СССР, по време на изборите в страната през 1948 година. Усилията и успехът на ЦРУ в Италия гарантират оставането на ключовата европейска държава в Западния блок и междувременно демонстрират потенциалната възвращаемост, която тайните операции могат да осигурят.

През по-късните години на Студената война Службата за координиране на политиката на ЦРУ допринася значително за усилията на САЩ за борба с комунизма в различни части на света, като гарантира, че правителството на САЩ може да се откаже от всякаква отговорност за операциите, ако те бъдат разкрити.Баковски завод за гумени изделия

Баковски завод за гумени изделияОлег Ласточкин/Sputnik

Съобщава се, че под командването на Уиснър Службата за координиране на политиките е обмисляла различни доста смешни тактики за психологическа война, които включват пускане с парашут на американски тоалетни принадлежности зад Желязната завеса, за да се демонстрира тяхната наличност на Запад, и пускане по въздуха на изключително големи презервативи, обозначени като „средни“, за да се деморализира съветското население.

Съмнителна история

Понякога в интернет и в печата се разказва различна история, която звучи подозрително подобно на разказаната по-горе.Баковски завод за гумени изделия

Баковски завод за гумени изделияОлег Ласточкин/Sputnik

Вероятно измислената история гласи, че Уинстън Чърчил е планирал да направи подобна шега на руснаците, американците или германците по време на Втората световна война. Няма обаче доказателства, че тази тактика някога е била сериозно обмисляна от британците.

Според една от теориите историята е израснала от реалната военна практика на пехотинците да защитават цевите на пушките с презервативи. Твърди се, че понякога това се правело в битка, за да се предпазят оръжията от кал, сняг, влага и отломки. Ако това е вярно, покриването на големите цеви е изисквало изключително големи презервативи – в такъв случай със сигурност са щели да се появят шеги.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest