Общество

Наистина ли по руските улици се разхождат… мечки?

Нека веднага да отговорим: в Русия можеш да излезеш за мляко и да се натъкнеш на мечка. Само че въпросът е колко често? 

По вечерно време, когато разхожда кучето си под прозорците на пететажна сграда, жител на селцето Лучегорск в Далечния изток среща разярена мечка. Виктор Дубицки изобщо не е бил готов за подобна случка: „Изпод балкона, тичайки към мен, лети мечка. Озъбена, с пяна на муцуната. Единственото, което успях да направя, бе да свия ръцете си в юмруци. Повали ме с удар по гърдите. Минах по тротоара два метра по дупе“. Виктор не е бил единственият, пострадал в този ден от нашествието на мечки (звярът не бил един), но всички по чудо успяват да се спасят.

А ето друг епизод в южната част на Русия, в Таганрог. Мъж разхожда на повод в обикновен жилищен квартал кафява мечка, периодично опитва тя да му даде „пет“ или пък да ѝ стисне лапата. Видеото се понася по социалните мрежи, а пък полицията започва да издирва мъжа, за да провери условията, при които се отглежда животното, и да накаже стопанина му за това, че го извежда без намордник. 

Като че ли един от най-популярните и забавни стереотипи за руснаците, изглежда, съвсем не е стереотип. Е добре, наистина ли в Русия по улиците се разхождат мечки? 

Не е съвсем стереотип

Александър Шчербак/TAСС

Ако отговорът е съвсем кратък, то да, това е истина. Само че, първо, не навсякъде, а второ – невинаги. Макар че преди няколко века отговорът би бил еднозначен.

В Рус да срещнеш мечка на улицата е било нещо обикновено. Честите срещи с тях обаче са се дължали на невероятната популярност на представленията с мечки. Дресираната мечка в Рус е била главната „атракция“ на странстващите скоморохи (така са наричали странстващите артисти). Така че освен случайните срещи с мечки от дивата природа е имало много голяма вероятност човек да види просто дресирана мечка на верига. Тази традиция се разпространява с векове и в определен момент по улиците е имало толкова много мечки, че цар Алексей Михайлович е бил принуден да издаде указ за забрана на „танцуващите мечки“. На практика това изобщо не e спряло желаещите да припечелват и всичко това далеч не приключва толкова скоро

Сега вероятността да срещнеш мечка се определя от териториалното разположение и годишното време. В Русия не са редки новините, в които се съобщава, че мечка е влязла в търговски център и се е разхождала някъде между магазините на H&M и Zara. Или за мечки, които препречват път в тайгата и не се махат от него, докато шофьорите или пътниците не им дадат „такса“ под формата на храна. Или пък, че десетки мечки са взели за заложник село и местните хора не могат да излязат от къщите си.

Шансът да видиш мечка по улиците на Москва и в европейската част на Русия e нулев, там просто няма мечки. Затова пък това може да ти се случи в Централна Русия, Урал, Сибир, където те могат да се разхождат направо край къщите, и разбира се, в Далечния изток, където са най-много. И колкото по на изток се движиш, толкова по-едри животни ще видиш. Най-дребните мечки са в Кавказ, а най-едрите – в Далечния изток и особено в Камчатка, където сьомговите риби се събират в огромно количество, за да хвърлят хайвера си. 

Русия е обитавана от три вида мечки – кафява, хималайска и бяла. Те влизат в градове и селища от есента до края на пролетта в търсене на храна. Не влизат в бърлоги техни представители, които не са успели да натрупат достатъчно количество мазнини. До хората започват да се приближават именно те, гладни и агресивни. За жителите на Ненецкия автономен окръг (НАО), Чукотка и други региони в Заполярието да се сблъскаш с мечки е нещо обичайно.

„Можеш да се окажеш лице в лице с мечка, когато изнасяш боклука или водиш децата на училище. Можеш дори да не успееш да излезеш от къщи – във входа ще те чака огромен звяр“, казва координаторът на Световния фонд за дивата природа (WWF) в Русия в НАО Сергей Уваров. Специално за подобни случаи WWF е създал „Мечи патрул“ – групи от доброволци, които предотвратяват такива сблъсъци и отвеждат зверовете до естествените им местообитания. 

През последните години, между другото, случаите на сблъсъци стават все повече и повече. Експерти свързват това с факта, че ловът на мечки е намалял и те не се страхуват толкова много от човека. При това и броят на зверовете расте: според данни на „Центъра за контрол на лова“ („Центрохотконтроль“), за повече от 15 години от 2004-а популацията на кафявата мечка в Русия е нараснала с 90%. 

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest