Общество

Над 28 000 образеца на оръжия ще бъдат показани на „Армия 2020“

1500 предприятия и организации ще представят своите продукти на Международния военнотехнически форум „Армия 2020“.

Полковник Олег Кулаковски, ръководител на отдела за конгресно-изложбени дейности на Държавната институция за научноизследователска дейност и технологична поддръжка на модерни технологии (иновативни изследвания) към руското министерство на отбраната, разказа в интервю за „Красная звезда“ за подготовката на мащабно събитие за оръжейници в 35 държави по време на пандемията от COVID-19.

Според полковника концепцията на форума е разработена през септември миналата година. През декември 2019 г. се е провело първото заседание на организационния комитет на форума, след което с организацията на събитието са се заели сериозно. В резултат, въпреки пандемията от коронавирус, форумът ще се проведе от 23 до 29 август. 35 страни от 133 поканени са потвърдили участие в него, пише „Российская газета“.

„Характерна особеност на форума тази година беше решението да се проведе съвместно с Международните армейски игри. Това от своя страна изисква радикална ревизия на редица организационни въпроси – от най-простите ежедневни, касаещи настаняването и храненето на два пъти повече екипажи на военна техника (включително чуждестранни екипи), до обработката на логистиката за транспортирането на посетителите“, каза Кулаковски.

Локациите на форума са Конгресно-изложбеният център „Патриот“, летище „Кубинка“, тренировъчен полигон „Алабино“, Северният флот, тренировъчният полигон „Ашулук“ и всички военни окръзи. Там ще бъдат представени над 28 000 образеца на оръжие и военна техника.

Така на полигона „Ашулук“ оръжейниците ще видят работата на програма за противодействие на безпилотни летателни апарати. Проспективни образци на оръжия ще бъдат поставени в „Патриот“. Сред тях ще бъдат например самоходната минохвъргачка „Дрок“, комплексът „Бук-М3“, „Коалиция-СВ“, сензационният танк Т-14 „Армата“ и тежката бойна машина на пехотата Т-15 „Армата“ с бойния модул „Кинжал“. Между другото, публиката за първи път видя последното само преди месец, на парада на Победата в Москва.

На летището „Кубинка“ беше решено да се поставят както ретро модели, така и най-модерните модели авиационни оръжия и техника. Подобно изложение, но вече на танкове и бронирани превозни средства, може да се види на „Алея Танкопром“. Изложението е посветено на 100-годишнината от танкостроенето. Организационният комитет ще представи на посетителите 22 модела оборудване в хронологичен ред, от Т-24 до Т-14 „Армата“.

Досега участие в събитието са потвърдили делегации от 35 държави, включително 11 делегации на високо ниво. Това са Армения, Беларус, Бразилия, Гърция, Индия, Иран, Казахстан, Китай, Шри Ланка, Централноафриканската република и Южна Осетия. Още четири държави обявиха подготовката на своите национални експозиции за изложението „Армия 2020“. Организационните въпроси ще бъдат обсъдени на брифинг за чуждестранни военни дипломати на 6 август.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest