Общество

Националната следствена служба отвори врати за ученици по случай 145 години от приемане на Търновската конституция

Днес, 16.04.2024 г., по случай 145 години от приемане на Търновската конституция и в деня на професионалния празник на българските юристи, Националната следствена служба (НСлС) отвори врати за ученици от 93 СУ „Александър Теодоров-Балан“ с преподаване на криминология и криминалистика.

В Деня на отворените врати гимназистите бяха посрещнати от Мариан Маринов, следовател и говорител на НСлС, следователя Николай Юруков и Ваня Оприкова – главен експерт-криминалист.

На учениците бе представена институцията, работата на следователите и криминалистите, способите и стандартите за събиране на доказателства и провежданите конкретни  действия от тях в хода на разследването.

Показан бе видеоматериал, съдържащ автентични архивни кадри от знакови дела с особена фактическа и правна сложност, разследвани през годините от НСлС. Следователите споделиха и своя опит от разследването на обществено значими случаи по знакови дела.

Участниците в Деня на отворените врати в НСлС разгледаха криминалистичните лаборатории, мобилен център за разследване, оборудван със съвременна криминалистична техника, и бяха разведени в специално оборудваните помещения за разпити, за извършване на разпознаване и за криминалистическа регистрация.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest