На Запад сравниха „самолетите на Съдния ден“ на Русия и САЩ

Западните медии се заинтересуваха от така наречените „самолети за Деня на страшния съд“, с които разполагат и Русия, и Съединените щати.

Както пише испанското издание El Español (превод на материала публикува „ИноСМИ“), тези машини могат да изпълняват функцията на летящ бункер, като подсигуряват безопасността на президентите и на висшия политически и военен елит на страните.

„Най-доброто място за такава защита е въздухът“, гласи публикацията. При това подобни самолети трябва да са устойчиви към електромагнитни импулси, каквито възникват при ядрен взрив.

Функцията на летящ бункер в Русия изпълнява Ил-80, който влиза в експлоатация през 1980-те години. Той представлява оборудван въздушен команден пункт с максимално ниво на безопасност. Отбелязва се, че във фюзелажа му няма илюминатори. Авторът на публикацията обръща внимание и на своеобразната „гърбица“ в горната част, предназначена за антени за спътниковите връзки. Отдолу също има антена за връзки с подводниците. А на крилата му са разположени допълнителни генератори на енергия.

Но с времето Ил-80 следва да бъде заменен от по-напредналия и съвременен Ил-96-400М, който ще позволи увеличение на времето, прекарвано във въздуха, както и на радиуса на командване.

В САЩ в качеството на летящ бункер използват Е-4 – модифицирана версия на Boeing 747-200. Този самолет също е създаден за оцеляване в условия на ядрена война. По-стар е от Ил-80, тъй като се използва от 1970-те години.

Този въздушен команден пункт има на борда си цифрови и дублиращи аналогови системи и е снабден с комплекс за спътникови връзки и за управление на наземните войски и флота. Американският „самолет за Деня на страшния съд“ има три жилищни нива и няколко зали. Може да прекара във въздуха около седмица – над 150 часа – с презареждане на гориво, отбелязват авторите, цитирани от „Российская газета“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest