На ученията „Запад 2021“ показаха Т-80 с комплекс за активна защита

Забелязаха T-80УМ2 с комплекс за активна защита (КАЗ) „Дрозд-2“ след завършването на съвместните стратегически учения „Запад 2021“.

Бойната машина бе демонстрирана във видеоматериал на министерството на отбраната на Русия, публикуван на сайта на ТВ „Звезда“. Тя, заедно с друга бронетехника на гвардейската Кантемировска дивизия, бе натоварена на жп ешелон на една от беларуските станции за връщане в пункта на постоянно дислоциране.

Знае се, че през 1980-те са разработени два типа КАЗ: „Арена“ и гореспоменатият „Дрозд-2“, пише „Российская газета“.

Първият е монтиран на създадения в Омск Т-80УМ1 „Барс“. Тази бойна машина неведнъж е демонстрирана на провеждащите се там оръжейни изложения, както и Т-80УМ2.

Сега тази техника предизвика интереса както на гостите, така и на руските и чуждестранните специалисти.

Знае се следното: тези системи, способни да поразяват реактивни противотанкови беоприпаси, изстреляни от ръчни и автоматични гранатомети, снаряди от безоткатни оръдия и противотанкови управляеми ракети, направиха руските танкове от момента на създаването им най-защитените в света. Те имат и мощна многослойна броня и вградена динамична защита, която издържа на удари на бронебойни подкалибрени снаряди, включително с уранова сърцевина.

За съжаление по редица причини КАЗ все още не са широко разпространени в Русия, затова участието на Т-80УМ2 на „Запад 2021“ може да се нарече една от сензациите на приключилите широкомащабни учения.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest