Общество

На кого и какво военно оборудване продаде Русия миналата година?

Русия е на второ място в света сред износителите на оръжие. При това миналата година една от страните от НАТО закупи от нея невероятна техника.

Руският президент Владимир Путин в началото на април обобщи резултатите от военно-техническото сътрудничество на страната на международната арена. Според него през 2019 г. Москва е снабдила партньорите си с оръжие и оборудване на стойност около $15 милиарда. Освен това общото портфолио от поръчки до април 2020 г. е над $55 млрд., а сред партньорите са около 100 страни.

„Разбира се, в наша полза играе и успешният опит от бойната употреба на родното оръжие, което се доказа блестящо в Сирия. Неговата ефективност, точност, надеждност и непретенциозност са сред качествата, които определят търсенето на световния оръжеен пазар“, подчерта президентът на Русия.

Днес Русия е на второ място в света на пазара за експорт на оръжие. Основният конкурент за Москва в този сегмент е Вашингтон. И според уверението на руските износители на оръжие, сега те засилват позициите си на основните оръжейни пазари на САЩ.

Зареждане на зенитната ракетна система С-400

Зареждане на зенитната ракетна система С-400 „Триумф“ на борда на самолет на министерството на отбраната на Русия за доставка до Турция като част от договор за модернизиране на противовъздушната система на страната.Министерство на отбраната на Русия/Sputnik

„Руските отбранителни предприятия непрекъснато попълват експортния каталог от военна продукция с нови образци – системи за противовъздушна отбрана (ПВО), системи за залпов огън, бойни машини, средства за борба с безпилотни летателни апарати (БПЛА) и много други. Благодарение на това през последните години Русия укрепи позициите си в Югоизточна Азия, Близкия изток и Африка“, се казва в съобщение на държавната корпорация „Ростех“.

Кой и какво купи от Русия?

През последните няколко години Москва е произвела повече от 630 фронтови изтребителя Су-30 както за руските ВВС, така и за армиите на Алжир, Армения, Китай и Индия.

Най-големият парк от самолети Су-30 отиде в Индия – над 300 единици. В същото време в Ню Делхи в експлоатация се намират 41 палубни изтребителя МиГ-29К/КУБ. Индийците толкова харесват машината, че ръководството на двете страни води преговори за доставката на още 21 изтребителя и то по спешност. Сумата на сделката на настоящия етап на преговорите не се обявява.

Членовете на индийските военновъздушни сили извършват марш пред изтребители Су-30МКИ

Членовете на индийските военновъздушни сили извършват марш пред изтребители Су-30МКИ „Сухой“ на генералната репетиция за парада за Деня на военновъздушните сили в базата „Хиндън“ в Газиабад, град до Ню Делхи.AFP

Паралелно с това Москва води преговори за доставка на изтребители Су-35 от поколение 4++ за Китай, Египет, ОАЕ и Турция.

Анкара пък стана почти основен партньор на Русия за изминалата година. Турция (една от страните-членки на НАТО и ключов купувач на американско оръжие) стана една от първите държави, които получиха системи за ПВО „Триумф“ през 2019 година. Анкара закупи четири батареи зенитно-ракетни системи на стойност около $2,5 милиарда.

Всяка батарея съдържа по четири пускови установки с по четири ракети във всяка. И така, общо в една батарея има 16 противоракети, способни да свалят изтребители от пето поколение и крилати ракети на разстояние 200 км.

Транспортно-зареждаща машина, която е част от комплекта за ПВО/ПРО С-400

Транспортно-зареждаща машина, която е част от комплекта за ПВО/ПРО С-400 „Триумф“. Снимката е направена и публикувана от турското министерство на отбраната на 27 август 2019 г.AFP

И това е без да се вземат предвид резервните боекомплекти, които също са включени в сумата на договора и ще бъдат на бойното поле. Договорът включва и няколко транспортно-зареждащи машини, радиолокационни станции, команден пункт и редица машини за поддръжка. В Русия ще бъдат обучени и турски зенитчици, на които предстои да работят с тези системи.

В момента Москва се опитва да привлече още един американски партньор – Обединените арабски емирства. В началото на 2000-те страната купи повече от 1000 руски леко бронирани БМП-3. На оръжейното изложение IDEX 2019 Абу Даби подписа договор за $2.71 млн. за модернизиране на тези машини.

БМП-3

БМП-3Антон Новодережкин/TASS

Паралелно Москва настойчиво предлага на Абу Даби новата си разработка за защита срещу дронове и нисколетящи въздушни цели – зенитното оръдие AУ-220 със 57-мм артилерийски снаряди, способни да пробият бронята и на най-съвременната въздушна техника.

Москва подписа и договор с Ирак за доставка на тежки огнехвъргачни системи TOС-1A „Солнцепек“, вертолети Ми-28Н и Ми-35, комплекси „Панцирь-C1“ и танкове Т-90. Цялата покупка е на стойност $1,7 милиарда.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest