На какво ухае Владимир Путин?

Любимият парфюм на Путин никога не е посочван официално, но източниците и почитателите на парфюмерията имат свои версии по въпроса.

Бергамот, хвойна и кожа

Van Cleef & Arpels Tsar

Анна Аскарова, автор на информационния портал за парфюмерия Aroma.ru, смята, че любимото ухание на Путин е Tsar от Van Cleef & Arpels, пуснат на пазара през 1989 година. Според нея тази информация се потвърждава от източници, колекционери на парфюмерия.

Одеколонът има дървесен аромат, връхните нотки са от лавандула, бергамот, кориандър, зелени нотки и артемизия. Сърцето на аромата е смес от момина сълза, карамфил, рози, плод на хвойна, жасмин и кимион. Последващото ухание е на кокос, мускус, пачули, амбра, сандалово дърво, дъбов мъх, кедър, тонка боб и кожа.

Авторът нарича одеколона „аромат на отговорността“, съвременният президент. „Съблазнителен, фееричен, опияняващ, възбуждащ“, така почитателите на „Царя“ описват любимата си марка. Според сайта Aroma.ru флакон от 100 мл струва 20 000 рубли ($313,60), но ароматът към момента е спрян от производство.

Жасмин, сандалово дърво и дъбов мъх

Guy Robert/Amouage

„Экспресс-газета“, като се позовава на източници, предполага, че любимият парфюм на президента е Amouage Gold Man, пуснат през 1998 година. Връхните нотки са от шипка, тамян и момина сълза, а ядрото – от ирисов корен, жасмин и пачули с оставащ аромат на сандалово дърво, амбра, мускус, кедър и дъбов мъх.

„При вдишване той предизвиква мисли за крещящи картини от 1920-те, с неповторимия им шок, разкошни интериори в стил ар деко, шампанско, джаз и други характерни атрибути на това време“, смятат почитателите на парфюма. Amouage Gold Man е относително евтин спрямо предишния аромат – 7600 рубли ($119,09).

Аромат на „метална свежест“

Сергей Жуков/Sputnik

През 2006 г. „Московский Комсомолец“ публикува интервю с парфюмера Жана Гладкова – според нея тя лично е създала аромат не само за Владимир Путин, но и за бившата му съпруга Людмила.

Гладкова твърди, че Людмила предпочита аромата на рози, които и влизат в състава на парфюма ѝ с добавка на жасмин и иланг-иланг. Ароматът харесал на президентската съпруга и тя помолила Гладкова да създаде одеколон и за мъжа ѝ.

За Владимир Владимирович тя създава „акорд от метална свежест, тръпчив и динамичен, с топъл дъх на сандалово дърво и кедър, пушен ветивер и скъпа кожа“. Парфюмът е опакован в кутия с вид на дървен сандък, а самата бутилка изглежда като старинен буркан с пулверизатор.

„До мен стигат слухове, че Путин ползва моя аромат преди срещи с държавни лидери“, твърди Гладкова. Но липсва официално потвърждение или опровержение на това, че тя е била личен парфюмер на президентското семейство.

Касис и елхов балсам

Leaders

В началото на 2016 г. беларуският парфюмер Владислав Рекунов пусна аромати Leaders Number One, посветени на Владимир Путин.

Парфюмите се продават в тираж от едва 1000 екземпляра в ГУМ в центъра на Москва. Флакон от 100 мл в подаръчна дървена кутийка струва 19 000 рубли ($297,92), цената на същия флакон без опаковката в началото на продажбите не превишава 10 000 рубли ($156,8).

Връхните нотки на парфюма са от бергамот, лимон и касис. Сърдечната му нотка е от кедър и елхов балсам. В шлейфа усещаме мускус и тонка боб. На флакона е изобразен профилът на държавния глава на Русия.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че изображението на профила на Путин не е одобрено, а самият президент няма никакво отношение към аромата.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest