На какво е способна новата версия на системата за радиоелектронна борба „Красуха“

Руските войски започнаха да получават модернизирана версия на системата за радиоелектронно потискане „Красуха-2O“.

Подобно на предишните машини от семейството, тя е предназначена предимно за противодействие на вражески радари, без които вражеските самолети не могат да работят. Руските могат, но това е съвсем различна история.

Еволюцията на РЕБ „Красуха“ върви към намаляване на размера на комплекса и разширяване на неговите възможности. „Красуха-2“ е аналогова и е разположена в три моторни превозни средства. „Красуха-4“ стана цифрова и се побира в две. Пълните характеристики на „Красуха-2О“ са класифицирани, но е известно, че радиусът му на действие е нараснал до 400 километра. Това е ключов показател, тъй като една от основните задачи на системата е неутрализирането на летящите радари AWACS. Без тяхна помощ самолетите-невидимки F-22 Raptor и F-35 Lightning II не могат да атакуват, пише „Российская газета“.

В смесен режим „Красуха“ безпогрешно намира вида на радиосигнала, от който се нуждае, улавя източника си и го приема за съпровод, пише „Армейски стандарт„. Ако е необходимо, координатите на целта могат да бъдат прехвърлени на зенитни артилеристи, а ако няма такава команда, електрончиците ще се справят сами. Комплексът блокира излъчването на мощния радар AWACS, като му пречи да вижда самите цели и насочва атакуващи самолети към тях.

По време на учение „Красуха-2O“ уверено се справи с откриването на руски самолет с далечно радиолокационно въоръжение и управление A-50У – по характеристики е подобен на американския E-3 Sentry.

Оборудването на новия комплекс е монтирано на едно шаси за всички терени БАЗ-6910-022 с разположение на колелата 8×8. 40-тонна машина, сглобена в Брянск. Времето за разполагане на комплекса в бойно положение е 15 минути.

Екипаж от трима души е разположен в бронирана кабина, защитена от радиация. Създателите на „Красуха“ са помислили за бъдещето, когато електромагнитните оръжия от обещаващи разработки станат реалност. В допълнение към безопасността, комплексът е и комфортен: кабината е оборудвана с парно и климатик. Системата за електронна война постоянно работи в широк температурен диапазон: от арктическия студ до горещината на пустинята.

В Съединените щати има аналог на „Красуха“ – система за електронно потискане Crew Duk, базирана на бронетранспортьора International MaxxPro. Но както самите американци признават, възможностите му са много по-ниски от руските комплекси за РЕБ.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest