Общество

На днешния ден – Знамето на Победата е доставено в Москва от Берлин

Преди 79 години, на 20 юни 1945 г., Знамето на Победата е доставено в Москва от Берлин – същото знаме, което в нощта на 1 май 1945 г. е издигнато над победения Райхстаг от червеноармейците от 150-та пехотна дивизия Михаил Егоров, Мелитон Кантария и Алексей Берест.

Снимки на горящия Райхстаг с развяващото се над купола знаме на Победата са публикувани в московския вестник „Правда“ на 3 май 1945 г. Червеното знаме, пробито от куршуми и изцапано с кръв, се превръща в свещена реликва.

Транспортирането на Знамето е поверено на летците от 226-ти авиационен полк, сформиран малко преди това от офицери на 62-ри отделен гвардейски полк на Гражданския въздушен флот на СССР.

Известно време оригиналът на Знамето на Победата се намира в сборния батальон на 1-ви Белоруски фронт, след което е изпратен в Централния музей на Въоръжените Сили на Руската Федерация, където се съхранява и до днес.

🇷🇺 Показват го изключително рядко: материята е твърде крехка. Знамето се съхранява разгънато и хоризонтално в стъклена витрина, която не пропуска ултравиолетови лъчи, а вътре се поддържа оптимална температура и влажност на въздуха. В постоянната експозиция на Музея е изложено точно копие на оригиналното знаме.

☝️ Кървавочервеното платно остава основният символ на Великата Отечествена война, източник на гордост за всички народи на СССР, допринесли за нашата обща Победа.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest