Общество

На днешната дата през 1963 г. е убит Джон Ф. Кенеди

Преди 60 години, на 22 ноември 1963 г., е убит 35-ият президент на Съединените щати Джон Ф. Кенеди.

Новината за убийството зашеметява целия свят, включително Съветския съюз. Първият секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов е събуден от помощник, който възкликва: „Кенеди е убит!“. Според някои свидетелства първото нещо, което генералният секретар попитал, било: „Имаме ли нещо общо с това?“.

Related

„Беше лош стрелец“: животът на Лий Харви Осуалд в СССР

Както се оказва, главният заподозрян – Лий Харви Осуалд – имал връзки със СССР: живял тук две години, дори безуспешно поискал съветско гражданство. Ето защо новината за убийството разтревожва дори КГБ, където смятат, че това може да предизвика проблем.

По времето на Кенеди СССР и САЩ тъкмо са започнали да излизат от продължителния „студен“ конфликт. Но каква е заплахата за двустранните отношения, ако се открие съветска следа в убийството? Кремъл също така се притеснява дали някой безотговорен генерал няма да предприеме ракетно нападение срещу СССР в отсъствието на лидера.

Красивият млад американец успява да се хареса на съветските власти – снимката му дори е допусната на първите страници на вестниците. В опит да се отърсят от външни нападки, съветските разузнавателни служби подхвърлят слухове за връзката на ЦРУ с убийството на Кенеди. Кремъл дори спекулира за заговор на крайно десните, недоволни от смекчаването на отношенията със СССР.

Първа страница на в.

Първа страница на в. „Неделя“, подлистник на в. „Известия“AP

Въпреки това нито едно разследване не открива убедителни доказателства за съветско участие в убийството.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest