Общество

На 25 май светът отбелязва Деня на освобождението на Африка

На този ден – точно преди 60 години – през 1963 г. в Адис Абеба се е състояла първата конференция на правителствата на африканските държави, която е положила основите за създаването на Организацията за Африканско Единство.

Това събитие беше кулминацията на първия етап от деколонизацията на Африканския континент.

🌍 Нашата страна и Африка са обединени от традиционни връзки на приятелство и е символично, че в тази юбилейна година провеждаме втората Среща на върха #РоссияАфрика.

🤝 Съветският Съюз активно помагаше на африканските държави в борбата за независимост, изигра важна роля в развитието на младите страни на континента. В Ангола, Етиопия, Египет, Мозамбик и други африкански страни по различно време са работили съветски военни съветници и са служили военни специалисти.

🤝 Под натиска на Съветския Съюз беше приета Декларацията за предоставяне на независимост на колониалните страни и народи, провъзгласяваща необходимостта от прекратяване на колониализма и всички форми на дискриминация.

❌ Западните държави не просто продължават да експлоатират африканските народи, изпомпвайки ресурсите и пресмятайки печалбите на корпорациите, но и чистят собственото си грозно минало. Фалшифицирането на историята не е само опити да се пренапишат първопричините, хода и резултатите от Втората световна война, но и цинична неафиширана кампания за потулване на ужасите на колониалната епоха. Западът се опитва да се преструва, че страданията, през които са преминали много поколения африканци, расизмът, търговията с роби, убийствата и наказателните операции, нямат нищо общо с тях.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest