Общество

На 16 април 1945 г. започва Берлинската стратегическа настъпателна операция

На 16 април 1945 г. започва Берлинската стратегическа настъпателна операция, която води до окончателното поражение на основните сили на германо-фашистките войски, превземането на Берлин и съединение с войските на западните съюзници.

Над 3,5 милиона души участват в битката за бъдещето на Европа.

В операцията участват войските на 2-ри Белоруски фронт под командването на маршал Константин Константинович Рокосовски, войските на 1-ви Белоруски фронт под командването на маршал Георгий Константинович Жуков и войските на 1-ви Украински фронт под командването на маршал Иван Степанович Конев. В боевете участват и Днепърската военна флотилия, част от силите на Балтийския флот, 1-ва и 2-ра армии на Полската войска.

⚡️Операцията започва с нощна атака, по време на която се използват 143 прожектора за ослепяване на противника. Съветските ударни части бързо пробиват първата линия на вражеската отбрана, но по-късно войските на 1-ви Белоруски фронт на Г.К.Жуков срещат сериозна съпротива на Зееловските височини.

На 25 април войските на 1-ви Украински и 1-ви Белоруски фронтове се съединяват западно от столицата на Третия райх, завършвайки обкръжението на берлинската групировка на противника. На 29 април започват битките за Райхстага. Първото знаме на покрива на сградата издигат още на следващия ден, но гарнизонът капитулира едва през нощта на 2 май.

До края на 5 май вражеската съпротива е окончателно счупена, 134 хиляди германски войници и офицери се предават. През нощта на 9 май маршал Г.К.Жуков, заедно с представители на британското, американското и френското командване, приема в Карлсхорст безусловната капитулация на германските войски. Войната в Европа свърши.

☝️ В хода на Берлинската операция частите на Червената армия успяват не само да обкръжат и победят една от най-големите групировки на вермахта, но и да освободят около 200 хиляди затворници от нацистките лагери в зоната на операцията. За проявения героизъм повече от 600 участници в операцията са удостоени със званието Герой на Съветския Съюз.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest