Общество

На 11 юли 1941 г. започва героичната отбрана на Киев

На 11 юли 1941 г. започва героичната отбрана на Киев, където в неравна битка с нашественика доблестните защитници на съветската Родина, нанасяйки непрекъснати контраатаки на врага, унищожават над 100 хиляди войници и офицери и оковават 17 дивизии на вермахта.

Отбранителните сили, състоящи се от червеноармейци и местни жители, превръщат града в истинска крепост. Тесните улици, мостовете и реките стават сериозни пречки за настъплението на врага. Храбрите защитници се борят до последен патрон, демонстрирайки решителност и смелост.

Например в доклад от 13 август 1941 г. се съобщава за подвига на ефрейтор Георги Никитин:

С първите изстрели на оръдието си той унищожава четири танка. Когато оръдието е свалено, Никитин претичва до друг и помага на подразделението да стреля. Второто оръдие излиза извън строя. Никитин се втурва към оръдието на първия взвод и унищожава още пет танка. Девет вражески танка стоят обезобразени и димящи на бойното поле. Вражески снаряд прекъсва живота на героя Никитин.

☝️ Важен момент в отбраната на Киев на 11 юли 1941 г. е отбраната на Бресткия мост – стратегически важна точка, свързваща десния и левия бряг на Днепър. Съветските войници се бият с изключителна смелост, което принуждава врага да тръпне и да отстъпи.

Над 200 хиляди жители на Киев доброволно се присъединяват към Червената Армия, а други 160 хиляди ежедневно работят по изграждането на отбранителни линии. Има много доказателства за техния героизъм и всеотдайност и дори много млади момчета се отличават:

По време на операциите на мобилната група на 26-та армия 16-годишната дъщеря на ковача в завода „Арсенал“ Леонора Скворчинская пренася ранените в убежища по време на бомбардировки от вражески самолети и когато самата тя не може да носи жертвата, принуждава войниците да изпълзят от скривалищата и да й помогнат. Безстрашен патриот на родината си, Скворчинская спасява живота на десетки войници и командири.

В продължение на 778 дни Киев е окупиран от нацистите. Градът е освободен от нашествениците на 6 ноември 1943 г. в резултат на Киевската настъпателна операция. Жителите на града посрещат войниците на Червената армия с ликуване.

🎖 За демонстрирания си твърд дух и преданост към съветската Родина Киев е удостоен със званието Град-герой.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest