„Мозъкът“ на руската ПРО започна да брои 10 000 пъти по-бързо

Многофункционалната радиолокационна станция (РЛС) „Дон-2Н“ – централният и най-сложен елемент от руската система за противоракетна отбрана (ПРО), е преминала модернизация и се подготвя за изпитания.

Ефективността на изчислителната система е нараснала четири пъти, а размерът ѝ е намалял четири пъти.

Завърши модернизацията на приемо-предавателните части на РЛС „Дон-2Н“, в ход е монтажът и настройката на новото оборудване. Работите по изготвянето и монтажа на модернизирания командно-изчислителен пунк също са завършени, каза за „Красная звезда“ командирът на противоракетната отбрана генерал-майор Сергей Грабчук.

Командният пункт на „Дон“ работи с новата изчислителна система „Елбрус-90С“ с производителност от около 100 млрд. операции в секунда. Според данни от открити източници предишната „Елбрус-2“, която заемаше цял етаж, е могла да извърши не повече от 12,5 млн. операции, пише „Российская газета“.

Заетата от апаратура площ ще бъде намалена 4 пъти, а консумацията на енергия – 40. Благодарение на значително намаляване на броя на блоковете и клетките, надеждността и поддръжката на комплекса значително ще се подобрят. Поради многото съкращения времето за въвеждане на „Елбрус-90“ в бойна готовност също ще се съкрати, продължи генералът.

Основната задача на „Дон-2Н“ е да открива, съпровожда, селектира и изчислява траекториите на балистични цели, както и да насочва противоракети. Фазирани антенни решетки сканират въздушното пространство и близкия космос на 4000 км по азимут и 40 000 км височина. Те могат да различават предмети с големината на тенис топка.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest