Общество

Москва-Техеран подписват всеобхватно споразумение за сътрудничество в близко бъдеще

Според доклад на IRNA от четвъртък сутринта, цитиран от агенция ТАСС, Руденко е направил забележките по време на пресконференция, като е посочил нарастващите връзки между Русия и Иран и няколко срещи, проведени между двете страни през последните няколко години.

„В резултат на тези многобройни срещи Иран стана един от най-важните партньори и приятели на Русия“, каза той.

Заявявайки, че Русия в момента работи върху подписването на ново фундаментално споразумение с Иран, което обхваща всички области на сътрудничество между двете страни, Руденко подчерта: Надяваме се, че скоро ще можем да финализираме нашите 2-годишни усилия за съставяне на важен документ за всеобхватно споразумение за сътрудничество с Техеран.

Руският заместник-министър на външните работи отбеляза, че всеобхватно споразумение ще създаде основа за отношенията на Русия с Иран за десетилетия напред.

Москва-Техеран всеобхватно споразумение за сътрудничество в близко бъдеще: руски официален представител

Русия и Иран имат исторически двустранни отношения, които се засилиха през последните години, тъй като двете страни споделят общи платформи на няколко регионални и световни форуми като БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество.

Наскоро президентът на Русия Владимир Путин лично се обади по телефона на новоизбрания президент на Иран Масуд Пезешкиан по повод изборната му победа и му пожела успех, като напомни, че отношенията между Ислямска република Иран и Русия са на най-високо ниво и изрази надежда, че тези отношения ще продължат и по време на неговото президентство.

Путин се позова и на разширяващото се сътрудничество, особено в секторите на енергетиката и транспорта, като покани Пезешкиан да участва в предстоящата среща на върха на БРИКС в Казан и подчерта готовността на Русия да подпише всеобхватно споразумение за сътрудничество между двете страни в кулоарите на тази среща .

В този телефонен разговор новоизбраният президент, оценявайки топлото и добро поздравление на руския президент, каза, че Иран отдава голямо значение на отношенията с приятелска и съседна Русия и несъмнено ще засили тези отношения.

Пезешкиян също подчерта усилията на новото правителство да проследи и изпълни споразуменията, направени от администрацията на президента-мъченик Ебрахим Раиси.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest