Москва Сити: 7 изненадващи факта за бизнес центъра на руската столица

Москва Сити представлява ярка колекция от небостъргачи с много невероятни тайни.

Световен рекорд на Гинес по слаклайн

mos.ru

Рекордът е поставен през 2019 г. от екип от 7 спортисти от Русия, Германия, Франция и Канада. Те избират да го направят на 8 септември – когато се чества „Денят на Москва“. Въжето е опънато на височина 350 м между небостъргачите „OKO“ и „Невските кули“. Разстоянието между тях е 245 метра. Първият от преминаващите спортисти е Фриде Куне от Германия. Спортистите не просто ходят по въже, но и изпълняват някои изключително смели трикове.mos.ru

Предишният рекорд от Мексико Сити през декември 2016 г. е счупен – новият рекорд е с височина от 103 м повече.

7 от 10-те най-високи небостъргача в Европа

Legion Media

7 от 10-те най-високи небостъргача в Европа са разположени в Москва Сити. По-рано небостъргачът „Восток“ („Изток“) на комплекса „Федерация“ се смяташе за най-високия в Европа. През 2018 г. обаче строителството на 462-метровия „Лахта Център“ в Санкт Петербург бе завършено и постави „Восток“ (374 м) на 2-ро място. Третото място е заето от южната кула „ОКО“ (354 м). Четвърто мято е за по-високата от „Невските кули“ (345 м). Пета е „Меркурий Сити Тауър“ (339 м), а шести е небостъргачът „Шард“ в Лондон, Великобритания (310 м). На седмо място се класира кулата „Евразия“ (309 м), а на 8-мо – кулата „Град на столиците“ (302 м). Девета е кулата „Комерцбанк“ във Франкфурт, Германия (298 м). Последната 10-та кула е най-ниската от „Невските кули“ (296,9 м).

Нереализираната кула Русия

Музей „Москва-Сити“

Ако всички строителни планове за Москва Сити бяха реализирани, „Лахта Център“ в Санкт Петербург нямаше да има шанс да бъде най-високият небостъргач в Европа. Борис Тхор, архитектът, който създава концепцията за Москва Сити, планира кулата „Русия“ да е най-високата. В неговия проект тя представлява златен цилиндричен небостъргач с височина от 600 м, завършващ с шпиц, вдъхновен от традиционните руски камбанарии. Тогава проектът е преоткрит от известния британски архитект сър Норман Фостър. Той проектира кулата „Русия“ като пирамида, завършваща с шпиц.

Самият небостъргач трябва да е висок 612 метра, а височината, включваща шпица, трябва да достигне 744,5 м (за сравнение: „Бурдж Халифа“ в Дубай, ОАЕ, щеше да бъде само 83,5 м по-висока). За съжаление, инвеститорите се сблъскват с много икономически проблеми поради финансовата криза от 2008 г., така че небостъргачът „Русия“ никога не е завършен. На негово място през 2019 г. е построен търговски център и комплекса „Невски кули“.

Променен външен вид на кулата Федерация

Музей „Москва-Сити“; Динозавр (CC BY-SA 4.0)

В първия проект кулата „Федерация“ е проектирана да напомня на кораб с мачта и 2 платна. Мачтата трябва да бъде направена от висок стъклен шпиц с проходи между кулите. Предвиждала се направата на високоскоростен асансьор в нея, а горната част на шпица щяла да бъде превърната в наблюдателна площадка. Корабът обаче загубва мачтата си по средата на строежа. Експерти от музея в Москва Сити, базирани в кулата „Империя“, твърдят, че изграждането на шпица е спряно, първо, поради съображения за пожарна безопасност и второ – защото представлява заплаха за полетите на хеликоптерите – мигащото стъкло на шпица би могло да заслепи пилотите. Затова полуизградената конструкция е разглобена. В кулата „Восток“ обаче е направена наблюдателна площадка.

Открити прозорци в кулата Федерация

Igor3188 (CC BY-SA 4.0)

Всички знаем, че прозорците на горните етажи на сградите обикновено не се отварят. Експертите казват, че всъщност това не е заради безопасността на хората. Падането от голяма височина вероятно ще се окаже фатално от която и да било сграда. Истинската причина е вентилационната система. В небостъргачите тя се управлява от механична система, а сградите имат собствен климатик. В кулата „Запад“ в комплекса „Федерация“ прозорците обаче могат да се отварят. На 62-ия и на последния етаж на кулата се намира ресторант, наречен „60“. Там прозорците са оборудвани със специална хидравлична система. Те се отварят за кратък период от време, в което звучи класическа музика, така че гостите да могат да направят спиращи дъха снимки от Москва.

Счупени стъкла в кулата Федерация

Legion Media

Гостите на ресторант „60“ в горната част на кулата „Запад“ ще се изненадат, когато видят напуканите стъкла. Още по-странно ще им се стори, ако те знаят колко специално е това стъкло. То е изключително солидно и не може да бъде счупено щом е веднъж инсталирано. Например, по време на експерименти хората хвърлят всякакви тежки предмети по този тип прозорци, но стъклото не се чупи.

Стъклените панели на „Запад“ вече са повредени по време на превоза. Тъй като всеки от прозорците е извит по свой начин с цел да направи кривата на кулата гладка, изготвянето на нов набор от прозорци и пренасянето им в Русия е твърде скъпо. Освен това инвеститорите имат финансови проблеми (отново поради финансовата криза от 2008 г.), така че кулата „Восток“ остава недовършена в продължение на няколко години. В крайна сметка напуканите стъкла на прозорците са инсталирани на предназначеното за тях място.

Най-високият ресторант в Европа  

„Birds“, друг ресторант в Москва Сити, има невероятно местоположение. Той е открит в края на 2019 г. на 84-ия етаж на южната кула на комплекса „OKO“. Гостите на ресторанта могат да се насладят на прекрасна панорамна гледка на височина от 336 метра. На 28 януари експертите от „Книга на Рекордите на Русия“ обявиха „Birds“ за най-високия ресторант в Европа, което е първата стъпка към кандидатстване за Световния рекорд на Гинес.

автор: ЮЛИЯ АФАНАСЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest