Москва е готова да започне премахването на ограниченията, свързани с коронавируса

Руската столица е готова за първия и втория етап по премахване на ограниченията вследствие на коронавирусната пандемия, каза шефът на Роспотребнадзор в Москва Елена Андреева на среща в Московската градска дума.

„Има три индикатора, които позволяват на града да излезе от режима на самоизолация… Индексът на разпространение на инфекцията в Москва е 0,85… Ако разгледаме тези 3 показателя, то Москва е готова за първия и принципно дори за втория етап по премахване на ограниченията“, заяви Андреева.

Според нея има още 2 показателя, които влияят косвено на определянето на възможността за преодоляване на самоизолацията – това е нивото на смъртност и регистрираните пневмонии извън болниците. Андреева казва, че в момента смъртността е 1,1% и главно поразява хора над 65 години.

Както отбелязва представителят на Роспотребнадзор, ако темпът на растеж и общият брой заболявания останат на същото ниво, то в близко бъдеще Москва ще може да продължи с отварянето на други съоръжения за предоставяне на услуги и да позволи разходки на чист въздух, съобщава „Взгляд“.

„Очакваме, че ако всичко остане така, както го виждаме днес, с намаляване на темповете на растеж и общия брой на заболелите, то все пак ще можем да преминем към изходен етап на отваряне на съоръженията – както е посочено в препоръките на службата на потребителите Роспотребнадзор – за предоставяне услуги на населението и, може би все пак, излизане и разходки на чист въздух за децата и възрастните хора“, обясни Андреева.

През изминалото денонощие в Русия са регистрирани 8338 нови случая на коронавирус, а общият брой на случаите в страната е около 370 000.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest