Общество

Монзино – най-живописното селце в Урал, наречено „Венеция“

„Златната треска“ напълно променя релефа на това уралско селце.

@feelin.ural

В околностите на уралския град Нижни Тагил се намира вилно селище Монзино, което местните гордо наричат „уралската Венеция“. Ако го погледнем от птичи поглед, изглежда сякаш улиците тук са самите води на река Тагил.

@majestic_72

@feelin.ural

Такава „конфигурация“ на пътищата не е случайна – тя се появява в резултат на активния добив на злато.

@majestic_72

@feelin.ural

През 1820-те години в Урал избухва „златната треска“. През 1823-та цар Николай I подписва указ, който позволява на частни лица да добиват злато и платина и в околностите на Нижни Тагил бързо са организирани добивни предприятия. Координатите на находищата са известни още от втората половина на XVIII век, но ги пазят в тайна. За 100 години – от 1825 до 1925 – в над 120 предприятия за добив на злато в Тагилския окръг са добити над 25 т злато.

@majestic_72

@feelin.ural

На територията на Монзино работят „землеснаряди“ – съдове за провеждане на дънни работи, и драги – минно-обогатителни машини на плаващи платформи, които работят на принципа на многокофовия багер.

@feelin.ural

Драгирането в околностите на Нижни Тагил продължава от края на XIX век до 1980-те години, след което земите се отдават за градинарство. За да адаптират земите към тези нужди, парцелите са засипани с камъни и е насипан почвен слой. На практика всичко това градинарите правят на ръка. Затова пък нямат проблеми с водоснабдяването. Селището е разположено в заливната част на реката, като в повечето водоеми водата е течаща, което значи – чиста. Същевременно според местните жители тук почти няма комари!

@feelin.ural

Дълбичуната на каналите и заливите на Монзино достига три метра, като в периоди на пълноводие може да се вдигне с още два метра. На практика във всяко домакинство има лодка, затова и бреговата ивица на градините е осеяна с кейове.

Сергей Скоробогатов

През зимния период животът в Монзино замира, а жителите му се преселват в града, като лятото числеността на населението на всички градинарства (а те тук са над десет) достига няколко хиляди.

Сергей Скоробогатов

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest