Общество

Монс. Румен Станев: В кампанията на “Беновска пита” за дуалното и професионалното образование католическата църква ще се включи 

Монс. Румен Станев, помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия, Католическата църква в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-ти април 2022 г., заяви позиции по следните теми:  

Да опазим душите си 

“Утре е Вашият католически Великден – какво трябва да се случи с душите ни, как трябва да опазим душите си злото да не плени добродетелите ни?” започна разговора Беновска. Монс. Станев каза, че този празник е много важен и се отделя време за подготовка и след това преосмисляне. “Започвайки с постите, ние се поръсваме с пепел. Животът на човека започва с раждането и завършва в пепелта, но ние започваме с пепелта и завършваме с живота. Възкресението иска да ни каже, че може да се случи нещо невъзможно, невероятно и точно когато жените отиват на гроба на Иисус и го намират празен, първото нещо, което си мислят е, че някой човек го е откраднал. Винаги си мислим за човешкото, земното, хоризонталното, но този празник ни кара да се замислим за нещо по-възвишено, нещо по-голямо. Подсказва ни, че смъртта, злото, грехът е победен. В трудните моменти, в изпитанията, в проблемите, когато сме с Господ, той може да ни възкреси, да ни преведе в една друга светлина, други измерение” сподели монс. Румен Станев. Той разказа, че това се случва и с евреите, когато излизат от робството в Египет – Бог открива невъзможното за тях, минават през морето.  

Освещаване на студиото 

Беновска пожела заедно да осветят студиото на предаването, както и икона, която е донесла. Монс. Румен Станев започна ритуала по освещаване с молитва и след това поръсване с благословена вода. Станев благослови и зрителите, и слушателите.  

Защо българинът не е религиозен? 

“Защо българинът традиционно от 1944 година със затихване не е религиозен? Това се дължи на обществените промени ли, на това, което винаги върви като сленг, че българинът е леко недоверчив, или липсва култура на възпитанието?” попита Беновска. Монс. Румен Станев смята, че всичко е свързано и автори като Вазов и Талев показват колко българският народ е бил набожен и атеизмът е в следствие на това, че човек иска да живее без Бог и когато няма възпитание и връзка с Бог се поражда това. Той разказа, че това е в следствие на желанието човек да заеме мястото на Бог и проблемът на Адам и Ева е точно този – искат да бъдат богове. Станев подчерта, че при объркване значението на Бог, животът на човек се обърква. “Дяволът е този, който иска да ни раздели от Бог и после помежду ни” подчерта монс. Станев. Беновска го попита как да разпознаваме дявола, защото има много лицеприятни герои в приказките. Монс. Станев каза, че дяволът е хитър и се нарежда в редиците, за да не може да бъде разпознат, защото ако дойде облечен в черно, хората ще го разпознаят, а той иска те да бъдат прелъстени. “Първо трябва да видим нещата, които правят и които ни казват другите, с какво допринасят за нашето благо, за нашето добро и да си правим изпит на съвестта, откъде идва това, което чуваме. Когато се молим, когато имам диалог с Бог и той ни говори, а не дяволът. Затова е важно човек да има молитва, да моли” каза монс. Станев. Беновска го попита колко са енориашите в Софийската католическа църква и как общува с тях. Монс. Станев разказа, че в София има доста католици, има много чужденци католици и енорията “Св. Йосиф” е много жива и действаща. Той подчерта, че има много групи и места, където може да се получи вероучение, дава се възможност за участие в литургията, евхаристията. Монс. Станев сподели, че литургиите са на български, полски, италиански, арабски, френски, испански, английски.  

Кампанията за дуално и професионално образование 

Беновска покани монс. Станев и католическата църква в България да бъдат партньор в кампанията за дуалното и професионалното образование. Водещата пожела да запознае Станев със същността на кампания, както и с песента и клипа към нея, направени съвместно с покойния Косьо Марков и поета Александър Петров.  

“Беновска: Г-н Кирил Петков, спешно създайте условия да се образоват младите да работят в индустрията! 

ДО 

Министър-председателя на Република България 

Г-н Кирил Петков, 

Заместник министър-председателите 

Асен Василев, Калина Константинова, Корнелия Нинова, Гроздан Караджов, Борислав Сандов 

и министрите 

Николай Денков, Бойко Рашков, Стефан Янев, Асена Сербезова, Николай Събев, Даниел Лорер, Атанас Атанасов, Георги Гьоков, Иван Иванов, Христо Проданов, Теодора Генчовска, Александър Николов, Радостин Василев, Надежда Йорданова, Божидар Божанов 

НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ 

За Национана кампания за дуално и професионално образование 

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ 

 „ПРЕДАЙ НАТАТЪК“ 

––––––––––––––––––––––––––––––––- 

––––––––––––––––––––––––––––––––- 

На 9 май 2019 г., ТВ youtube.com/Беновска пита-Радио 2 и „Радио К2″, стартирахме Национална кампания за дуално и професионално образование „Знам, мога, богат съм и щастлив“. 

Прекъснахме Кампанията заради карантините и мерките по COVID 19… 

Обществената и икономическата нужда от технически подготвени средни кадри Ви е болезнено ясна. Трябва да помогнем и на младите хора да се ориентират професионално. Трябва да помогнем и на икономиката. 

Всеки от Вас, г-жи и г-да министри, ще подкрепи с 2 ръце нуждата от подготвени средни кадри: 

и в транспорта, и в строителството, и в здравеопазването, и в енергетиката, и в образованието, и във финансите, и в икономиката и индустрията , и в отбраната, и в земеделието, и в околната среда, и в социалния сектор, и в иновациите , и в туризма, и в правосъдието, и в спорта, и в електронното управление, и в МВР, и в дипломацията.  

––––––––––––––––––––––––––––––––- 

––––––––––––––––––––––––––––––––- 

Кампанията е мащабна и по национална отговорност, замисъл, и по обхват на партньорите. 

Кампанията стартира съвместно с МС на Република България, работодателските организации в АИКБ, синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“, кметовете на 28-те областни града, Българската православна църква, ректорите на ВУЗ-овете в България, директорите на гимназии и средните технически, и професионални училища, училищните настоятелства, родители, ученическите съвети, директори на прогимназии в България, директори на театри, актьори, музиканти, културни дейци, общественици, медии, журналисти. 

––––––––––––––––––––––––––––––––- 

––––––––––––––––––––––––––––––––- 

Идеята на кампанията, на горе изредените институции е: 

в публично-частно партньорство „Власт- Бизнес – Медии“ да се възстановят, така наречените по-рано, техникуми, СПТУ и ПТУ. Всеки от вас, министрите, е на ясно, че така ще запълните вакума от подготвени средни кадри във всеки от ресорите ви на управление. 

––––––––––––––––––––––––––––––––- 

––––––––––––––––––––––––––––––––- 

Създадохме песен „На прага“ и видеоклип, предназначен за учениците и за родителите, и техните баби и дядовци, с които децата обсъждат бъдещето си. 

„Знам, мога, богат съм и щастлив“.- Национална кампания за дуално и професионално образование – YouTube 

Автор на текста е поетът Александър Петров, музика – Константин Марков, изпълнение – „Тангра“, продуцент и режисьор Илиана Беновска – с участието на студенти от СУ „Климент Охридски“, УНСС, МГУ, НАТФИЗ, ученици. 

Песента и видеото получиха широко разпространение и популярност, и бяха класирани на първите места в престижните класациите за български произведения. 

В делови план трябва: 

1.МОН да влезе в същността на замисъла и да го допълним, ако има нужда.   

2.Трябва МТСП да организира професионалното преориентиране, да привлече за преквалификация безработни и социално слаби /вкл. ромското население/ – изследвано и систематизирано от нашия екип. 

Преди карантините и мерките по COVID 19 систематизирахме какви възможности съществуват и като държавни бази, и като готовност от страна на бизнеса за тази цел. 

3.Да се номинира орган за  партньорство между настоящия МС и установените до тук партньори: 

работодателските организации в АИКБ, синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“, кметовете на 28-те областни града, Българската православна църква, ректорите на ВУЗ-овете в България, директорите на гимназии и средните технически, и професионални училища, училищните настоятелства, родители, ученическите съвети, директори на прогимназии в България, директори на театри, актьори, музиканти, културни дейци, общественици, медии, журналисти. 

Нашият екип ще помогне и тук, тъй като и това беше конкретно планирано, и по конкретни стъпки, преди карантините и мерките по COVID 19. 

4.МС да реши възстановяването на техникумите и професионалните училища в средното образование – изследвано и систематизирано от нашия екип. 

С уважение,  

Илиана Беновска, журналист” 

Монс. Станев каза, че могат да се включат в инициативата. Той сподели, че е президент на Каритас България и се опитват освен да дадат хляб на хората, а и да ги научат сами да си го печелят. 
 

Така завърши разговорът между монс. Румен Станев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 16-ти април 2022 година.  


Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest