Можете да получите руски паспорт, ако сключите брак с руски гражданин, но има една уловка

Времето и мястото на пребиваване на двойката са от ключово значение за бъдещия руски гражданин.

Всеки, който сключи брак с руски гражданин, може да кандидатства за руски паспорт и дори би могъл да мине по съкратената процедура.

Чужденцът трябва да има брак с руски гражданин за период от три години, преди самият той или тя да получи възможност да стане руски гражданин. Има допълнителни изисквания, на които двойката трябва да обърне внимание.

„По време на кандидатстването за руско гражданство партньорите трябва да пребивават за постоянно в Русия и трябва да имат брак от три години. Важно е да се отбележи, че пребиваването в Русия се смята за постоянно, ако въпросният човек не я е напускал за по-дълго от три месеца в годината. Това означава, че всяка календарна година [чужденецът, който има брак с руски гражданин] трябва да бъде в Русия поне 9 месеца и 1 ден“, казва Екатерина Осипова, директор на Правната клиника на Балтийския федерален университет „Имануел Кант“ (част от „Проект 5-100“, насочен към максимизиране на конкурентните позиции на група водещи руски университети на световния пазар за научни изследвания и образование).Сергей Савостянов/TASS

В брака между руски и чуждестранен гражданин трябва да се спазват и някои правила. В този случай, „фактът на брака трябва да бъде регистриран в местния регистър на Русия или в едно от консулствата на Руската федерация зад граница в срок от един месец от датата на регистрация на брака на територията на друга държава“, казва Осипова.

Тази процедура по регистрация потвърждава валидността на брака между чужденеца и руснака или рускинята на територията на Русия, освен ако не се разкрие двубрачие, кръвно родство или умствена неспособност при партньорите.

Само ако тези точки се изпълнят, чуждестранният партньор на руския гражданин може да разчита на опростен процес за кандидатстване за руски паспорт.

Pin It on Pinterest