Може ли едно руско име да бъде „културно неподходящо“ за афроамериканско семейство?

Този мъж иска да кръсти сина си с руско име, но близките му са против.

„Аз съм черен, жена ми също е черна. Прекарах по-голямата част от детството си в системата на приемната грижа, но за голяма част от него се погрижи възрастен руски джентълмен (ще го наричаме Дмитрий Петрович)“, пише американец в Reddit. Той иска „да почете паметта“ на своя ментор и да даде на сина си руско име – Дмитрий Петрович Уилямс, но семейството му смята, че това е „културно неподходящо“.

Загуба на идентичност?

Докато съпругата му одобрява избора, всички останали техни роднини са доста разстроени от него. Сред аргументите срещу него са: „Какво е това име Дмитрий?“, или „Ти не си бял, не си руснак, защо си дал на сина си такова бяло име“, пише потребителят.

Нещо повече, приятелите му също не го разбират:

– Казаха нещо от рода на: „Ти си чернокож и трябва да се гордееш със собствената си култура. Ти даде на сина си идентичност, от която той дори не е част, с това име ще му е много трудно в училище“.

Човекът подчертава, че няма руски корени (само „едва говори руски“), и моли останалите потребители на Reddit да го подкрепят или да му помогнат да намери друг начин да почете своя ментор.

„Едни и същи проблеми навсякъде“

Само за часове публикацията на Уилямс събира около 5000 коментара. Повечето от тях са гневни и определят нападенията срещу Уилямс като „дискриминация“. Някои си спомнят своите съученици от такъв произход с руски имена.

Казусът си спечели огромна популярност в руската мрежа с хиляди коментиращи.

Руснаците подкрепиха Уилямс, вярвайки, че решението за името на хлапето трябва да бъде взето само от неговите родители, като се позоваха на подобни случаи в Русия. „Искахме да кръстим собствения си син Артьом. И с какво се сблъскахме! Свекърва ми, която работи като учителка в детска градина, каза, че в нейната група има 5 Артьома и нито един от тях не е нормален. Чичо ми каза, че Артьом е идиотско име и е по-добре да го наречем Георгий. На въпроса защо той не е кръстил нито един от двамата си сина Георгий, той не можа да отговори нищо“, пише жена.

„Леля ми каза, че името на дъщеря ми е глупаво. Казах ѝ: добре, ако участвате в живота на нашето семейство и платите поне половината от нашата ипотека, ще прекръстим детето във ваша чест. След това дискусията приключи“, сподели друг потребител.

Повечето руснаци съчувстват на Уилямс и питат къде са били всичките му роднини и приятели, когато е имал нужда от помощ? Освен това го съветват да кръсти сина си не Дмитрий, а просто Петрович (руснаците използват патронимите като знак на любезност към близки приятели).

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest