Общество

Може ли човек да се потопи в Северния ледовит океан?

Може, ако е достатъчно смел и кален.

Дори през лятото температурата на водата не превишава 5 градуса по Целзий.

„Отначало беше много трудно да вляза: мускулите се свиваха, дъхът спираше. Но тогава се подхлъзнах на един камък и просто паднах под водата“, разказва Алексей.

Турове на север

Много туристически компании, които организират пътувания на север, включват в програмата си къпане в Северния ледовит океан. Най-близкото място до европейската част на Русия, където можете да се потопите в студените води, е Мурманска област. На същото място, на брега на Баренцово море, на Колския полуостров, се намира село Териберка, което е изключително популярно сред туристите. Това е единственото място на брега на Баренцово море, до което може да се стигне с кола.

Ксения Чеснокова

Ксения Чеснокова е туристически блогър и през 2019 г. посещава Териберка с децата си. „Не планирахме да са топим, не обичам студена вода и въобще не обичам да плувам. Но пък децата са доста калени и готови да се потопят във всякаква вода. Времето беше ужасно: вятър, мрачно, стоях на брега, облечена с две пухени якета – и това на 26 август! И поспорих с тях дали могат да се потопят до раменете“, казва Ксения.

Дъщеря ѝ Алиса си спомня своето къпане така: „Бързо се метнах във водата и излязох почти веднага, така че почти нямах време да усетя нещо. Но беше ужасно студено, краката ми веднага изтръпнаха“.

Ксения Чеснокова

За сина на Ксения Гриша спомените също не предизвикват желание да повтори опита: „Когато влезеш във водата, е много, много студено. След това разбира се имаш време да свикнеш, но не бих се потопил там отново“.

Правила на безопасност

Алексей Жирухин също е туристически блогър. През 2020 г. той има шанс да се изкъпе в Баренцово море на Северния ледовит океан.

Алексей Жирухин

„Пристигнахме в най-северната точка на европейската част на Русия – нос Герман в Мурманска област. Беше лято, навън беше +20C, а водата само +5C градуса. Но аз винаги казвам, че съм обикновен човек – виждам вода и започвам да плувам. Отначало беше много трудно да вляза във водата, мускулите се схващат, дъхът спира, но се подхлъзнах на камък и паднах под водата, така че нямах време да променя решението си. А след къпането усещаш огромен прилив на енергия“, разказва Алексей.

Алексей Жирухин

Къпане в канал, оставен от ледоразбивач

Александър Еликов е арктически гид, инструктор и водач. Той е поставил над 10 световни рекорда в Арктика и има популярен блог в Instagram. Александър е истински „морж“ и се калява целогодишно.

„Пропътувах от Мурманск до Чукотка с кола покрай Северния морски път и навсякъде отивах до брега. Най-запомнящото се къпане беше на нос Челюскин, най-северната континентална точка на Евразия. Това се случи през 2013 г. и бяхме първите автопътешественици в историята, стигнали до там с кола. На място решихме да се потопим целия екип, намерихме процеп в леда, разчистихме натрошения лед с лопати. Напряко на процепа сложихме греда, за да се държим за нея, и всички поред се потопихме“, разказва Александър.

Алексей Жирухин

А освен това любителят на екстремни пътешествия получава шанса да се потопи в канал, образуван от ледоразбивач. „Отдавна мечтаех за това и често срещах ледоразбивачи в Арктика, но никога не съм имал възможност да се потопя в такъв „канал“. И ето че веднъж през зимата се събра цяла компания от „моржове“. Веднага след преминаването на ледоразбивача си направихме купел във водния коридор, който той остави. В този „коридор“ имаше каша от лед и сняг – бързо разчистихме района и се гмурнахме още на фона на кораба“, разказва той.

Александър Еликов

„Чувствата, когато влезеш във водата… дъхът ти спира. Най-важното тук е да се престрашиш. И след това нормално настъпва рязък прилив на топлина и енергия. Най-ярките усещания са не когато влезеш във водата, а когато излезеш – кеф, адреналин, луди емоции. Когато преживееш такива усещания, разбира се искаш да се потопиш на всички емблематични места. Но трябва да знаете, че времето в Арктика винаги е много недружелюбно. Дори когато не е много студено, вятърът е ужасен. Когато излезеш от водата, не просто замръзваш, а буквално се покриваш с лед и моментално можеш да получиш измръзване. Затова понякога се налагаше да се отложиш къпането“, обяснява Александър.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest