Общество

Модерно облекло с руски и съветски мотиви

Традициите живеят благодарение на интерпретациите.

А тези руски дизайнери наистина успяват да внесат руски стил в модерните неща – худита, тениски и анцузи.

Руските марки създават дрехи не само въз основа на традиционното руско облекло, но и модерни елементи от гардероба с различни препратки към традиции, занаяти и приказки.

Тениски с руско везано писамо

Тези тениски са измислени от Татяна Кручених, основателят на марката Amano_dress. Както самата тя пише в Instagram* профила на марката, идеята ѝ хрумва по време на уроци по руско везано писмо (това е декоративно писмо на кирилица), на което Татяна се записва съвсем спонтанно. На занятията учениците пишат фрази от Светото писание, а у Татяна възниква желанието да съчетае шрифта с нещо актуално – така се раждат тениските „Бог се умори да ни обича“ и „Направи добро и го хвърли в морето“.

amano_dress

Корсети с митология и детска играчка

Марката Kosskoss на Александра Пустирьова създава стилни дрехи и по-специално корсети, които имат препратки към народните приказки, фолклора и други руски културни кодове. Например, сред продуктите на марката можете да намерите корсет с приказната птица Сирин и съветската детска играчка – неваляшка.

Alexandra Pustyreva Design

Худита и суитшърти с орнаменти

Набойка или набивка е вид руско декоративно приложно изкуство, при което с помощта на форми с релефни очертания ръчно се нанася определена щампа върху плат. Именно „набойката“ вдъхновява Варвара Зенина, когато създава худита и суитшърти за марката си.

varvarazenina

Блуза в стил гжел и анцуг с ленти

Ирина Матюшенко, основател на марката Beautiful Criminals, описва рожбата си като „микс от фолклор, мистицизъм, приказки и модни тенденции“. Освен блуза с нотка на традиционни занаяти и спортен костюм от 1990-те с руска тесьма (лента), на сайта на марката можете да намерите много неочаквани обрати на руски сюжети – например тениска с оскъдно облечено момиче в стила на руския народен занаят гжел.

Beautiful Criminals

Съветски анцуг и пуловер „Олимпиада-80“

Марката „Олово“ се вдъхновява от униформите на съветските спортисти от 1960-те години и създава спортен костюм въз основа на тях. Комплектът освен панталони и „олимпийки“ включва и шапка.

На Олимпиадата е посветен и пуловер с орнамент, който символизира един от спортовете на Московската олимпиада – хокей на трева.

Олово

Дънково яке с двуглав орел и палто с Жар-птица

Това са продукти на марката Russmotive, която често се обръща към златната ръчна бродерия с метални нишки за украса на дрехи. По този начин марката подкрепя съхраняването на традициите и занаятите.

RUSSMOTIVE

Блуза с дълъг ръкав с шестокрил серафим и мандорла

В Москва има православен храм на свещеномъченик Антипа Пергамски, към който се развиват няколко търговски проекта. На територията на храма има кафене, а на уебсайта продават стоките си. Така например рисунката на първата блуза с дълъг ръкав е дело на същия иконописец, чиято работа може да се види в самия храм. А втората е вдъхновена от иконата „Преображение Господне“ на Теофан Гръцки. Според свещеника на храма, създаването на такива неща обединява всички участници в процеса, помага за покриване на нуждите на храма и демонстрира важни духовни смисли.

ANTIPA

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest