Модернизираните T-72M1 в Ирак получиха картечници ДШК

Миналата събота в една от военните бази в провинция Дияла в Ирак се проведе парад на силите на Народното опълчение в чест на седемгодишнината от тяхното формиране.

В тържествената церемония бяха включени образци на буксирната артилерия – 152-мм гаубица Д-20, 130-мм оръдие М-46, както и множество реактивни системи за залпов огън: както самоделни, така и доставени от Иран 122-мм Raad-24

Колесната бронетехника бе представена от американските бронеавтомобили Humvee, LT-79 и Toufan иранско производство, пише „Российская газета“.

За първи път в историята на иракския парад бе показан модернизиран Т-72М1. Ако в средата на май бе представен първият образец, то сега, според някои данни, с помощта на ирански специалисти са финализирани още седем такива машини.

Те имат нова динамична защита на купола и корпуса, усъвършенставни прицели, средства за връзка, изменени гъсенични ленти и по-мощни двигатели.

Вярно, изненадващо е, че са използвани не обичайните 12,7-мм „Утьoс“, а по-старите картечници ДШК. Изглежда, че опълченците изпитват дефицит на НСВТ. Заедно с модернизираните машини премина и двойка T-72С.

По-многочислена се оказа колоната на средните танкове, която сформираха съветските Т-55, китайските Тип 59 и Тип 69, като общо тя включваше почти 20 единици.

В строя също преминаха и БМП -1 с нови куполи и едноцевни 23-мм оръдия, сдвоени оръдия ЗУ-23-2 и доста редките в Ирак БМП-2.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest