Модернизираният Т-90 ще изиграе важна роля в обновяването на руските войски

Обновената машина се базира на най-добрите характеристики на предшественика си Т-90: техническа надеждност, бойна издръжливост, огнева мощ и способност оперативно да реагира на промените в ситуацията на бойното поле.

Показателите на Т-90М са подобрени благодарение на интеграцията на технологии от танковете от ново поколение Т-14 „Армата“, отбелязва „Российская газета“. Последният все още не се произвежда в достатъчни количества, тъй като конструкцията му продължава да се доработва, а това значи, че Т-90 ще си остане основа на елитните бронетанкови съединения на руската армия и в близко бъдеще.

„Т-90М отстъпва на Т-14 само по някои свои възможности и с цяло поколение изпреварва първата версия на Т-90. Тази машина не просто е по-евтина за производство, но и, което е не по-малко важно, експлоатацията и обслужването ѝ изискват съществено по-малко разходи“, пише американското списание Military Watch.

Най-значителното подобрение в обновения Т-90М, както се отбелязва в материала, е интеграцията на основното оръдие на „Армата“ – оръдия 2А82-1М, в системата за управление на огъня „Калина“, което позволява да се използва широк спектър от боеприпаси от платформата на следващото поколение. Също така в модернизираната машина се използват цифрови системи за връзка и управление от Т-14, което повишава осведомеността за ситуацията на бойното поле и разширява възможностите за водене на бойни действия.

„Въпреки че Т-90М е малко по-слабо брониран в сравнение с „Армата“, издръжливостта му е доведена до по-високо ниво, отколкото у машините от трето поколение“.

Изданието също така твърди, че въвеждането в експлоатация на голямо количество танкове от серията Т-90М е просто част от плановете на Русия по модернизацията на бронетанковите подразделения.

Наред с това се работи над усъвършенстването на танковете Т-72 и Т-80 под вариантите Т-72Б3 и Т-80БВМ съответно, в които също е подобрена огневата мощ и издръжливостта.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest