Модернизираният „Алигатор“ извърши първия си полет

Министерството на промишлеността и търговията на Русия съобщи за първия полет на прототипа на най-новия модернизиран вертолет Ка-52 „Алигатор“.

Както се посочва в прессъобщението, „всички най-добрите технически решения, които преди това са били тествани на хеликоптери, произведени както в рамките на държавната отбранителна поръчка, така и за износ, ще бъдат приложени на тази машина“.

Хеликоптерът Ка-52 е проектиран и произведен от конструкторското бюро „Камов“, под ръководството на главния конструктор Сергей Михеев, като двуместна версия на най-новия ударен хеликоптер Ка-50 „Черна акула“, който има не само уникални летателни характеристики, но и първокласна електроника. По-нататък основните подобрения са направени най-вече за двуместната машина, тъй като има по-висока „жизнеспособност“ в бойни условия, пише „Российская газета“.

Настоящата модернизация прилага последните постижения на военно-техническата наука. Хеликоптерът е оборудван с модернизирана оптико-електронна система с увеличен обхват на откриване и разпознаване на цели, ново цифрова система, което ще подобри точността на прицелване при стрелба с оръдие. Обновеният Ka-52 също получи нов радиолокационен комплекс с активна фазирана антенна решетка и управляеми ракети с повишен обхват.

Лопатктие на носещия винт са оборудвани с по-мощен нагревателен елемент, който ще позволи на хеликоптера да работи във всякакъв температурен диапазон, включително в арктически условия. Хеликоптерът е оборудван с колесно шаси с по-голяма носеща способност и износоустойчивост, както и осветително оборудване, базирано на светодиоди.

Модернизираният „Алигатор“ разполага и с нов интериор на пилотската кабина, който ще гарантира съвременните ергономични изисквания, включително при пилотиране в тъмно с очила за нощно виждане.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest