Многообразието на руския малинов кисел ще ви изненада

Ако търсите нови текстури в храната, руският кисел няма да ви разочарова.

Първоначално киселът се правел от овесени ядки и служел като солено основно ястие. Благодарение на процеса на ферментация ястието има леко кисел вкус. Когато е приготвен достатъчно гъст, киселът може да се реже с нож. Традиционният кисел прилича на вид пудинг, който се комбинира добре с месо или гъбни сосове към основното ястие. В днешно време едва ли някой знае за кисела в този му вариант.

В съвременната руска кухня киселът е предимно сладка напитка, приготвена с горски плодове. Тъй като се прави на основата на брашно или нишесте, той придобива плътна структура, но остава течен. Лепкавата текстура е доста специфична и понякога мразена от децата. Това е особено вярно по съветско време, когато киселът е навсякъде. Според мен той е несправедливо неоценен и на мен ми харесва именно заради кремообразния и свеж вкус на горски плодове.

В опит да проявя креативност, намерих начин да представя това традиционно ястие на децата си. Използвам го като дресинг за палачинки, катми или сладолед. Той съдържа по-малко захар от сиропите и сладката, но плодовият му вкус остава силен. Освен това киселът овлажнява всеки десерт, защото го прави сочен. Вижте как аз приготвям малинов кисел.

Съставки:

  • Малини – 300гр
  • Вода – 500 мл
  • Захар – 3 с.л.
  • Царевично нишесте – 3 ч.л.

Yulia Mulino

Ако искате да направите кисела по-течен, използвайте само 2 чаени лъжички нишесте.

Приготвяне:

1. Поставете плодовете с 450 мл вода в тенджера и ги оставете да заврят. Добавете захарта и оставете сместа да ври за 5 минути. Ще получите компот.Yulia Mulino

2. Извадете плодовете от компота.Yulia Mulino

3. Разбъркайте нишестето в 50 мл студена вода с помощта на бъркалка, докато се получи хомогенна консистенция.Yulia Mulino

4. Бавно изсипете течността с нишестето в течността от плодовете, като непрекъснато разбърквате сместа с бъркалка. Оставете да заври.Yulia Mulino

5. Продължавайте да разбърквате кисела през цялото време. Когато стане по-гъст, свалете го от котлона.Yulia Mulino

6. Топлият кисел има течна структура и става по-плътен при охлаждане.Yulia Mulino

7. Използвайте топлия кисел като сос за вашите десерти. Насладете се!Yulia Mulino

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest